Foto: Shutterstock
"Tajā rītā dēls jutās slims, tādēļ neaizgāja uz skolu. Ap pusdienas laiku viņš sajuta dūmu smaku un gāja skatīties, no kurienes tā nāk. Atvēra savas istabas durvis, tur jau viss bija melnos dūmos un gulta dega ar liesmu – bija aizdedzies kontaktligzdā iesprausts lādētājs, kurš bija pie gultas un vada gals gultā, un guļvieta sāka degt. Dēls aizskrēja atslēgt mājai elektrību un paņēma ugunsdzēšamo aparātu. Nodzēsa liesmas, tad mēģināja atvērt logu, bet gulta vēlreiz aizdegās, jo matracis biezs un gruzdēja. Pa to laiku ome izsauca ugunsdzēsējus, kas atbrauca un izcēla gultu pa logu. Ātrā palīdzība apskatīja gan dēlu, gan omi un iedeva paelpot skābekli. Gulta aizdegās, jo aizdegās pie gultas kontaktā iespraustais lādētājs, kura vads atradās gultā," tā stāstu par ugunsnelaimi un 17 gadus vecā dēla adekvāto rīcību sāk viņa mamma.

Ģimene izvēlējās stāstu atklāt anonīmi.

Mamma turpina, ka vienmēr ir varējuši paļauties uz dēlu jebkurā situācijā: "Viņš vienmēr ir bijis ļoti nosvērts, gudrs un nobriedušāks par saviem gadiem." Taujāta, kur dēls varētu būt iemācījies rīcību ar elektrotehniku un ugunsgrēka gadījumos, mamma spriež, ka tas varētu būt pārņemts no tēta: "Tētis mūsu ģimenē māk visu – sākot no elektrības, santehnikas lietām, autoremonta, kokapstrādes, datoriem un jebkā praktiska. Vīrs savukārt to iemācījies no sava tēta, kurš māk salabot jebkuru elektronisko ierīci. Dēlam kopš mazotnes ir interese par tehnoloģijām, šobrīd viņš gan mācās, gan piepelnās, liekot skatuves tehniku un vadus, skaņojot pasākumus, programmējot un liekot gaismas. Pašreiz viņi abi ar opi un tēti atjauno veco "Javiņu" – pilnībā izjauca un salika kopā," stāsta mamma.

Jaunieša rīcība – uzteicama

AS "Sadales tīkls" Mācību centra elektrozinību mācību vadītājs Artūrs Šmats uzteic jaunieša rīcību: "Pirmais, ko darīt šādā gadījumā – atslēgt mājoklim elektrības padevi – , ir uzteicama un pilnīgi pareiza rīcība! Tas patiešām ir pirmais solis, kas jāveic, ja kāda elektroinstalācijas vai elektroiekārtas bojājuma dēļ izceļas ugunsgrēks. Tā ir arī pirmā lieta, kas jādara, ja esam liecinieki, ka kāds telpās guvis elektrotraumu, piemēram, pieskaroties kādai bojātai elektroiekārtai. Apsveicama ir arī jaunieša reakcija, nekavējoties nodzēšot aizdegušos elektroierīci ar ugunsdzēšamo aparātu."

Speciālists arī atgādina, ko šādā situācijā noteikti nedrīkstētu darīt.

Nedrīkst pie neatslēgtas sprieguma padeves dzēst aizdegušās elektroierīces ar ūdeni, jo ūdens ir teicams elektriskās strāvas vadītājs.
Artūrs Šmats, AS "Sadales tīkls" Mācību centra elektrozinību mācību vadītājs

"Ar elektrību saistīti ugunsgrēki dzēšami atslēgta sprieguma apstākļos un tikai ar specializētajiem dzēšanas līdzekļiem – vai tas būtu speciāls ugunsdzēsības pārklājs, vai ugunsdzēšamais aparāts.

Ugunsgrēka gadījumā svarīgi arī neapjukt, izvērtēt ugunsgrēka apjomu un nepieciešamības gadījumā izsaukt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, zvanot uz numuru 112, lai mēģinājumi nodzēst ugunsgrēku neapdraudētu paša veselību un dzīvību," atgādina Šmats.

Bet vai visi zinās, kur un kā atslēgt elektrību konkrētajai telpai? "Katram mājokli ir galvenais elektrības drošības slēdzis (automātslēdzis vai drošinātāji), kuru atslēdzot tiks pārtraukta elektrības padeve visam mājoklim – parasti tas atrodas elektrības skapītī pie ieejas, dzīvokļiem tas var būt meklējams kāpņu telpā, privātmājām – arī sadalnē ārpus mājas. Ir svarīgi, lai visi mājokļa iemītnieki zinātu, kur atrodas galvenais elektrības drošības slēdzis, kas vajadzības gadījumā ļautu pārtraukt elektrības padevi mājoklim. Būtiski arī vecākiem šos jautājumus pārrunāt ar bērniem, lai ārkārtas situācijā bērni skaidri zinātu, kā rīkoties," rekomendē speciālists.

Rozetē atstāts lādētājs – tiešām bīstams paradums

Ugunsgrēks izcēlās, jo rozetē bija atstāts lādētājs, kuram nebija pieslēgts telefons. Vai tas ir apdraudošs faktors? Šmats apliecina – jā: "Kopš mūsu ikdienā ir aktīvi ienākušas viedierīces, lādētāji ir to neatņemama sastāvdaļa.

Nereti cilvēki ievieto lādētājus rozetē un tur tie arī paliek, dzīvojot savu autonomo dzīvi – šāds paradums ir bīstams!
Artūrs Šmats, AS "Sadales tīkls" Mācību centra elektrozinību mācību vadītājs

Lādētājus rozetei jāpieslēdz tikai tad, kad nepieciešams veikt iekārtas uzlādi. Savukārt, kad uzlāde ir pabeigta, lādētāji noteikti jāatvieno no rozetes. Telefoni aizdegas retāk nekā lādētāji, taču arī šādas situācijas var notikt.

Visbiežākie mobilo telefonu aizdegšanās cēloņi ir bojāta vai savu laiku nokalpojusi akumulatora baterija, retāk – bojāta lādētāja vada vai spraudņa izmantošana. Par to, ka baterija ir bojāta, var liecināt tās uzpūšanās, sakaršana vai neizskaidrojami ātra izlādēšanās – šādu akumulatoru ieteicams viedierīcei nomainīt nekavējoties."

Ieteikumi drošai viedierīču lādētāju izmantošanai:

  • Jāatceras, ka lādētāji, ko izmantojam viedierīču, tai skaitā mobilo tālruņu, uzlādei ir paredzēti izmantošanai tikai un vienīgi sausās iekštelpās, kur tos neietekmē mitrums un ūdens.
  • Īpaša uzmanība ir jāpievērš lādētāja vada un spraudņa tehniskajam stāvoklim – tie nedrīkst būt mehāniski bojāti vai saplaisājuši. Lādētājus ar bojātiem pievienojuma vadiem un spraudņiem nedrīkst izmantot, ja nevēlamies sevi pakļaut elektrotraumas vai ugunsgrēka riskam. Tāpat būtiski pievērst uzmanību lādētāja spraudņa tīrībai – tajā nedrīkst būt uzkrājušies putekļi vai citi netīrumi, kā arī svarīgi, lai spraudnī neiekļūtu mitrums vai ūdens, kas var izraisīt īsslēgumu un attiecīgi izraisīt ugunsnelaimi.
  • Nav ieteicams izmantot viedierīci tās uzlādes laikā – šāda rīcība var pārslogot lādētāju un izraisīt lādētāja pārkaršanu vai pat aizdegšanos.
  • Nomainot veco vai iegādājoties jaunu viedierīces lādētāju, ir jāpārliecinās, vai lādētāja un viedierīces tehniskie parametri ir savstarpēji atbilstoši. Neatbilstoši lādētāji var sabojāt viedierīci un būt par pamatu ugunsnelaimei.

Vai tu zinātu, kā rīkoties šādā situācijā un spētu arī izpildīt nepieciešamos soļus?

Lai uzlabotu sabiedrības zināšanas elektrodrošības jautājumos, AS "Sadales tīkls" regulāri organizē dažādas elektrodrošības kampaņas, gatavo informatīvus rakstus, kā arī uzņēmuma darbinieki ar elektrodrošības lekcijām brīvprātīgi viesojas izglītības iestādēs visā Latvijā. Tāpat uzņēmums ir izveidojis specializētu interneta vietni "arelektribuneriske.lv", kur jaunieši var smelties zināšanas par elektrodrošību. Materiāli sagatavoti dažādās formās – gan raksti, gan plakāti, gan īsfilmas, un pielāgoti dažādiem vecumiem. Noteikti būtiska arī vecāku iesaiste – jau no bērna kājas ar atvasēm pārrunāt būtiskākos elektrodrošības principus, kopīgi izpētīt elektrodrošības materiālus, noskatīties informatīvās filmiņas – lai bērni un jaunieši ikdienā domātu par šiem jautājumiem un sekotu līdzi pašu rīcībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!