Gada izskaņai tuvojoties, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) izsludinājis 2023. gada pirmās puses koncertus, lai 97. sezonā turpinātu klausītājiem piedāvāt arvien jaunas un spilgtas simfoniskās un kamermūzikas programmas, kurās skanēs gan dižgaru veikumi, gan vairāki pirmatskaņojumi.

Kā vēsta LNSO pārstāvji, kopā ar orķestri uz skatuves kāps Latvijā pazīstami diriģenti – Kristīna Poska, Andris Poga, Gintars Rinkēvičs, Olari Eltss u.c. Par jaunāko paaudžu klausītāju interesi koncertciklos parūpēsies orķestra draugi – lelle LeNeSOns un mūziķis Goran Gora jeb Jānis Holšteins. Gaidāma atkalsatikšanās ar LNSO māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu – jauno, talantīgo somu Tarmo Peltokoski.

Jauno LNSO māksliniecisko vadītāju Tarmo Peltokoski klausītāji Rīgā varēs sastapt divas reizes. 31. martā pulksten 19 Lielajā ģildē koncertā "LNSO, Peltokoski, Štrauss un Šnitke" diriģenta vadībā tiks atskaņota Riharda Štrausa simfoniskā poēma "Dons Žuans", svīta "Rožu kavalieris" un simfoniskā fantāzija no operas "Sieviete bez ēnas", kā arī Alfrēda Šnitkes Trešais "Concerto grosso". Solisti – Darja Smirnova un Georgs Sarkisjans. 1. aprīlī pulksten 17 šī pati koncertprogramma būs klausāma koncertzālē "Latvija", Ventspilī.

Tarmo Peltokoski uz Lielās ģildes skatuves atgriezīsies arī piektdien, 19. maijā, pulksten 19 LNSO sezonas noslēguma koncertā. LNSO un diriģentam uz skatuves pievienosies somu soprāns Anu Komsi, koncertprogrammā skanēs Riharda Štrausa "Četras pēdējās dziesmas" un Dmitrija Šostakoviča Desmitā simfonija.

97. sezonas otrās puses koncertprogrammu centrā galvenokārt izcelsies romantisma laika dižgaru – Bēthovena, Brāmsa, Sibēliusa, Lista, Rahmaņinova – veikums, kā arī vēlīnu kolēģu – Bartoka, Šostakoviča, Prokofjeva un citu skaņražu – mūzika.

Sestdien, 4. februārī, pulksten 17 koncertzālē "Cēsis" diriģenta Olari Eltsa vadībā izskanēs koncerts "LNSO un Sibēliusa vijolkoncerts". Soliste – Paula Šūmane. Programmā iekļauti Žana Sibēliusa, Eivinda Torvunda un Bēla Bartoka skaņdarbi. Koncertu organizē Vidzemes koncertzāle "Cēsis".

Piektdien, 10. februārī, pulksten 19 Lielajā ģildē notiks koncerts "LNSO ceļā uz Franciju". Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris 2023. gada februāra beigās dosies koncertturnejā uz Franciju, lai uzstātos Parīzē, Eksanprovansā un Mecā. 10. februāra vakarā koncertā tiks atskaņota daļa no koncertturnejas programmas. Pie diriģenta pults būs Andris Poga.

Piektdien, 17. februārī, pulksten 19 Lielajā ģildē LNSO mūziķi un Latvijas labākie saksofonisti aicina uz koncertu "LNSO un Saxophonia", kas būs daļa no ilggadējā festivāla "Saxophonia" programmas. Tajā LNSO, Rīgas Saksofonu kvartets un saksofonists Arvīds Kazlausks atskaņos Mārtiņa Viļuma, Modesta Musorgska un Uģa Prauliņa darbus, kuru skaitā arī pirmatskaņojumi. Diriģents – Jānis Stafeckis.

Piektdien, 10. martā, pulksten 19 Lielajā ģildē norisināsies koncerts "LNSO, Bēthovens un Dvoržāks" diriģenta Fuada Ibrahimova vadībā. Programmā iekļauts Ludviga van Bēthovena Ceturtais klavierkoncerts un uvertīra "Egmonts", kā arī Antonīna Dvoržāka Devītā simfonija. Pie klavierēm – izcilais pašmāju pianists Daumants Liepiņš.

Piektdien, 14. aprīlī, pulksten 19 Lielajā ģildē LNSO mūziķi kopā ar seniem orķestra draugiem – diriģentu Gintaru Rinkeviču un pianistu Luku Geņušu – skatītājus priecēs koncertā "LNSO, Čaikovskis un Rahmaņinovs". Mūziķi atskaņos Pētera Čaikovska simfoniju "Manfrēds" un Sergeja Rahmaņinova Pirmo simfoniju.

Piektdien, 21. aprīlī, pulksten 19 Lielajā ģildē koncertā "LNSO, Poska un Brāmss" skanēs Helēnas Tulves jaundarba pirmatskaņojums, Vitolda Ļutoslavska Čellkoncerts un Johannesa Brāmsa Pirmā simfonija. Orķestra priekšā stāsies LNSO galvenā viesdiriģente Kristīna Poska. Solo partiju atskaņos čellists Kristaps Bergs.

Piektdien, 28. aprīlī, pulksten 19 Lielajā ģildē norisināsies "LNSO čellu Dream Team jubilejas koncerts". LNSO čellu grupas mūziķu "Dream Team" ir kļuvis par mūzikas pasaulē atpazīstamu zīmolu, jau daudzus gadus piedāvājot klausītājiem daudzveidīgas un spilgtas programmas. 2023. gadā apvienība atzīmē 10 gadu jubileju. Koncertā uz skatuves kāps ne tikai Dream Team – Diana Ozoliņa, Dace Zālīte-Zilberte, Ainārs Paukšēns u.c. – bet arī starpžanru apvienība "Equanimity Trio" (EQ3 jeb pianists Edgars Cīrulis, basists Jānis Rubiks un bundzinieks Rūdolfs Dankfelds).

LNSO mūziķi ir parūpējušies par to, lai līdz pat sezonas beigām skanētu arī kamermūzikas koncerti. Ceturtdien, 30. martā, pulksten 19 Lielajā ģildē notiks koncerts "LNSO kamermūzika. Tommāso Pratola un Agnese Egliņa". Tajā tiks atskaņoti Volfganga Amadeja Mocarta, Sergeja Prokofjeva, Pjēra Sankāna un Lovela Lībermana skaņdarbi. Tāpat varēsim baudīt LNSO rezidējošā komponista Krista Auznieka darba pirmatskaņojumu. Uz skatuves redzēsim LNSO flautu grupas koncertmeistaru Tommāso Pratolu un vienu no atzītākajām Latvijas pianistēm Agnesi Egliņu.
Savukārt ceturtdien, 13. aprīlī, pulksten 19 Lielajā ģildē būs koncerts "LNSO kamermūzika. Trio NYX". Pianiste Ieva Sarja, flautiste Anete Toča un vijolniece Tatjana Ostrovska atskaņos Agnetas Krilovas, Montas Vērmanes, Marinas Vidmontes, Krista Auznieka, Riharda Dubras, Jāņa Lūsēna, Aivara Kalēja, Aigara Raumaņa un Imanta Zemzara darbus.

LNSO nav aizmirsis arī par pašiem mazākajiem mūzikas cienītājiem. Īsi pēc Jaunā gada svinībām, pirmdien, 2. janvārī, pulksten 16 Lielajā ģildē mazākie klausītāji gaidīti vērot muzikālās pasakas bērniem "Kaķpēdiņu skola" (5+) iestudējumu. Par literāro pamatu aizgūstot Herberta Dorbes pasaku "Tas notika Kaķpēdiņu bulvārī", aktieris Artūrs Putniņš kopā ar LNSO mūziķiem bērnus vedīs piedzīvojumā pa Kaķpēdiņu skolas gaiteņiem.

Sestdien, 21. janvārī, pulksten 11 (krievu valodā) un pulksten 14 (latviešu valodā) Lielajā ģildē notiks koncertuzvedums "LeNeSOns un Vēbera pasaku pasaule" diriģenta Andra Vecumnieka vadībā. Kopā ar viņu uz skatuves kāps klarnetiste Anna Marija Kubecka un Igaunijas obojiste Lisete Jirgensone (Lisete Jürgenson). Diriģentu Andri Vecumnieku varēs redzēt arī Lielajā ģildē sestdien, 4. martā, pulksten 11 (krievu valodā) un pulksten 14 (latviešu valodā) koncertā ''LeNeSOns un Mendelszona ceļojumi''.

Savukārt pie jauniešiem un simfoniskās mūzikas iesācējiem atgriezīsies informatīvi izklaidējošais cikls "Simfoniskais hits ar Goran Gora". Ceturtdien, 23. martā, pulksten 19 Lielajā ģildē norisināsies koncerts "Simfoniskais hits ar Goran Gora. Brāmss un "Ungāru dejas" diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

Biļetes uz LNSO jaunās sezonas koncertiem iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!