Lai gan šo ēdienu bauda bieži un mūsdienu kulināri to uzlūko kā Taivānas burgeru, bao pildījumi var būt ļoti dažādi. Gan svaigi krabji, vēl kūpoša liellopa gaļa, gan saldie kartupeļi atrod ceļu līdz Taivānas bao maizītēm. Pēc tradīcijas “Gua bao” maizītes ēd “Weiya” laikā, kad godina Zemes dievu (pēc ķīniešu Mēness kalendāra). “Gua bao” notiesāšana simbolizē visa gada neveiksmju un slikto darbu “apēšanu”, lai nākamo gadu varētu sākt no baltas lapas.


Lūkojat pēc kādas jaunas receptes ikgadējām svinībām, bet nezināt, ko lai liek galdā? Tad šī recepte būs tieši jums.
Tvaicētās “Gua Bao” maizītes
- 290 g miltu;
- 1 TK sausā rauga;
- 1 TK cepamā pulvera;
- 2 TK cukura;
- 0.5 TK sāls;
- 180 ml piena (istabas temperatūrā);
- sezama eļļa (apsmērēšanai, lai maizītes nesaliptu).

** Būs nepieciešams bambusa tvaicētājs vai parastais virtuves katla tvaicētājs (zem vāka tikai jāpaliek dvielis, lai ūdens nepilētu uz maizītēm).
Sastāvdaļas tvaicētajai maizītei (10 gab):
1. Miksera bļodā sajauciet miltus, raugu, cepamo pulveri, cukuru un sāli. Lēnām ielejiet pienu, izmantojot karoti vai lāpstiņu, lai sajauktu ar miltiem. Kad šķidrums ir pilnībā sajaukts, ieslēdziet mikseri un mīciet 5 minūtes, līdz izveidojas stingra mīklas bumbiņa. Varat arī mīcīt ar rokām – tam vajadzētu ilgt apmēram 10 minūtes.
2. Pārklājiet bļodu ar pārtikas plēvi un ļaujiet mīklai atpūsties apmēram 10 minūtes. Pēc tam vēl pamīciet mīklu kādu minūti, līdz tā ir gluda. Pārklājiet ar pārtikas plēvi un nolieciet siltā vietā uz kādu stundu.
3. Kamēr gaidāt, līdz uzrūgs mīkla, sagatavojiet 10 cepampapīra gabaliņus – apmēram plaukstas lielumā. Tie noderēs, kad tvaicēsiet maizītes.
4. Kad mīkla apjomā dubultojusies, viegli piespiediet to ar roku, lai atbrīvotos no gaisa burbuļiem. Mīciet 1 minūti.
5. Sagrieziet mīklu 2 vienādos gabalos, pēc tam sadaliet katru gabalu 5 mazākos – pēc iespējas vienādos – gabalos.
6. Apstrādājiet mīklas gabaliņus pa vienam, veidojot no tiem bumbiņas. Novietojiet mīklas bumbiņas uz liela šķīvja un pārklājiet ar plastmasas apvalku, lai tās neizžūtu.
7. Novietojiet mīklas bumbiņas ar saspiesto pusi uz leju uz tīras darba virsmas. Izmantojot mīklas veltni, izrullējiet katru bumbiņu no abām pusēm ovālā formā.
8. Mīklas ovāla augšdaļu nosmērējiet ar sezama eļļu plānā kārtā, pārlokiet maizīti uz pusēm un novietojiet uz iepriekš sagatavotā cepampapīra gabala.
9. Ievietojiet maizītes tvaicētājā, atstājot vismaz divu pirkstu platuma atstarpi starp maizītēm. Pirms gatavošanas tās pārklājiet vēlreiz un ļaujiet uzrūgt vēl 15 līdz 30 minūtes.
10. Sagatavojiet tvaicētāju, pievienojot pamatnei ūdeni. Kad maizītes ir uzrūgušas 2. reizi, pāri tvaicētājam uzlieciet nosegto tvaicētāja statīvu ar uzrūgušajām maizītēm. Ja izmantojat metāla tvaicētāju, lieciet divus slāņus tīru virtuves dvieļu starp statīvu un vāku, lai novērstu ūdens pilēšanu. Ūdeni vāriet uz vidējas uguns. Tikko no katla sāk nākt tvaiki, uzstādiet mazliet zemāku temperatūru. Tvaicējiet vēl 10 minūtes.
11. Pēc 10 minūtēm izslēdziet plīti, bet atstājiet vāku vēl 5 minūtes. Šajā brīdī neatveriet vāku! Maizītes var saplakt.
12. Kad tas ir izdarīts, izņemiet režģi ar maizītēm, lai tās atdziest. Procesu var atkārtot.
Gatavošana:
* Mīklu tvaicētājā uzkarsējiet pakāpeniski. Nelieciet tvaicētāju uzreiz verdošā ūdenī. Tā vietā novietojiet tvaicētāju ūdenī un tad sāciet vārīt. Tādējādi temperatūra pakāpeniski paaugstināsies un maizītes necietīs.
** Tvaicējiet vidējā vai vidēji zemā temperatūrā. Pārlieks karstums var izraisīt maizīšu piedegšanu.
SVARĪGI:
- 450 g cūkas pavēderes;
- 1 TK augu eļļas;
- 6 ķiploku daiviņas (saspiestas);
- 2 loki;
- 4 šķēles ingvera;
- 1 anīsa zvaigznīte;
- 1 kanēļa standziņa;
- 3 ĒK rīsu vīna (“Shaoxing” vai “Mirin”);
- 2 ĒK sojas mērces;
- 2 ĒK brūnā cukura;
- 0,5 TK balto piparu;
- pēc izvēles: kaltētas čili strēmelītes.
Sastāvdaļas pildījumam:
- Ievietojiet cūkgaļas vēdera šķēles pannā ar buljonu (tā, lai pārklāj gaļu), 2 ingvera šķēlēm, zvaigžņu anīsu, 3 ķiploku daivām, 2 sagrieztiem lokiem, rīsu vīnu un 1 ĒK cukura.
- Vāriet zemā temperatūrā 2 stundas, līdz gaļa ir mīksta.
- Nokāsiet un sagrieziet gaļu mazos gabaliņos.
- Laikā, kad tvaicējat bao maizītes, varat sākt cept cūkgaļas pavēderi. Cepiet pannā ar maz eļļas un nedaudz sāls un pipariem, līdz tā ir zeltaini brūna.
- Pannā ar cūkgaļu pievienojiet 2 ingvera šķēles, 1–2 čili, 1 kanēļa standziņu, 1 ĒK brūnā cukura, 2 ĒK sojas mērces, izveidojot maisījumu glazūrai. Karsējiet, līdz glazūra kļūst tumša un sabiezē ap cūkgaļu.
Gatavošana:
Ievietojiet glazētās cūkgaļas šķēlītes bao maizītēs un papildiniet ar koriandru, lociņiem, čili strēmelītēm, sezama sēklām un sasmalcinātiem zemesriekstiem!
Pasniegšana:
Foto: Kristaps Janmers
Taivānas kulinārijas kultūra un kārdinošas receptes – uzzini vairāk projektā ‘Ēdiens ir mīlestība’ un pārbaudi savas zināšanas erudīcijas testā