Foto: Shutterstock
Ne vien Rietumos, bet arī pie mums arvien biežāk dzirdamas diskusijas par to, vai ir iespējams strādāt tikai četras dienas nedēļā vai astoņu stundu vietā, piemēram, septiņas. Viena no šādām iniciatīvām ir sākusi virzību Saeimā.

Sākotnēji saīsinātas darba nedēļas pilotprojektu varētu īstenot, piemēram, pašvaldībā, kopumā būtu jāveic pamatīgāks pētījums par šāda soļa ietekmi uz tautsaimniecību Latvijā. Tās ir dažas tēzes no Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā šā gada 7. decembrī spriestā par iniciatīvu Latvijā ieviest četru dienu darba nedēļu jeb strādāt 32 stundas nedēļā. Neraugoties uz to, ka pieaicinātais darba devēju pārstāvis, Ekonomikas ministrijas (EM) eksperts un citi pauda viedokli, ka šobrīd šāds risinājums nozīmētu tautsaimniecības sašaurināšanos, nolemts šo iesniegumu tālāk virzīt izskatīšanai citās Saeimas komisijās, tiesa, ar atrunām. Nākotnē, agrāk vai vēlāk, tomēr pie līdzīga scenārija varētu nonākt arī mūsu valstī, ne tikai attīstītajās zemēs.

Vienlaikus eksperti atgādina, ka jau šobrīd atsevišķos uzņēmumos un nozarēs šāds modelis ar saīsinātu darba laiku var tikt ieviests, normatīvi to neliedz, un tas arī tiekot piekopts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!