Foto: DELFI

Apmēram 300 tūkstoši ukraiņu ir saņēmuši Krievijas pasi Maskavas sāktā kara dēļ, ceturtdien ziņoja neatkarīgais Krievijas medijs "Mediazona", kas tiek uzskatīts par Kremļa kritizētāju.

Oktobrī vien Krievijas pilsonība tikusi piešķirta 70-80 tūkstošiem cilvēku, ziņoja "Mediazona", atsaucoties uz Krievijas Iekšlietu ministrijas datiem.

Lielākā daļa no viņiem jauno Krievijas pasi saņēma Rostovas apgabalā Krievijas dienvidos vai Krimas pussalā, kuru Krievija ir anektējusi kopš 2014.gada.

Krievijas pases pieteikumu vilnis izskaidrojams ar to, ka Maskavas karaspēka okupētajās teritorijās cilvēkiem bez Krievijas pases ir atņemtas pamattiesības, vēstīja "Mediazona".

"Viņi bieži nesaņem medicīnisko palīdzību vai sociālo atbalstu bez [Krievijas] pases," teikts šī medija ziņā, kā piemēru minot uz Krimu aizvestas ģimenes pieredzi. Bērns šajā ģimenē saslima un ģimenei bija vajadzīga Krievijas pase, lai saņemtu palīdzību, informēja kāds brīvprātīgais.

Miljoniem cilvēku bija spiesti doties bēgļu gaitās pēc Krievijas 24. februārī uzsāktā pilna apjoma iebrukuma Ukrainā. Saskaņā ar ANO datiem, apmēram astoņi miljoni ukraiņu ir aizbēguši uz citām Eiropas valstīm. Savukārt, pēc oficiālām Krievijas aplēsēm, šajā valstī līdz šim ir ieradušies 4,5 miljoni ukraiņu bēgļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!