Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Topošās valdības deklarācijas projekts pietiekami skaidri parāda, ko valdības koalīcija nākamo četru gadu laikā vēlas paveikt, piektdien pēc tikšanās ar Ministru prezidenta amata kandidātu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem atzina Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš norādīja, ka deklarācijas projektā ir aptvertas tās jomas, kurās topošā valdība izvērsīs savu darbību. Savukārt daļa jautājumu, kur nepieciešamas tālākas sarunas un precizējumi, pārcelti uz valdības rīcības plānu.

Pēc prezidenta paustā, deklarācijas projektā iekļauts arī tas, ko topošās valdības koalīcijas partneri ir solījuši saviem vēlētājiem. Levits atzīmēja, ka katra partija – "Jaunā vienotība" (JV), "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) – ir atšķirīgas, tomēr deklarācijas projektā ir izveidots pieņemams kompromiss, kas kalpos par pamatu nākamās valdības darbībai.

Valsts pirmā persona norādīja, ka Ministru prezidenta amata kandidāts nākamnedēļ nodos balsošanai Saeimai gan jaunās valdības ministru sarakstu, gan valdības deklarāciju.

Jautāts, vai tikšanās laikā Levits ar Kariņu apsprieduši ministru amatu kandidātus, Valsts prezidents atbildēja apstiprinoši, piebilstot, ka kandidāti ir Kariņa ziņā, jo viņš tādus izvēlējies kopā ar saviem topošās koalīcijas partneriem.

Jau ziņots, ka topošajā valdībā partiju apvienība JV virza Arvilu Ašeradenu finanšu ministra, Edgaru Rinkēviču ārlietu ministra, Inesi Lībiņu-Egneri tieslietu ministres, Andu Čakšu izglītības un zinātnes ministres, Raimondu Čudaru klimata un enerģētikas ministra un Eviku Siliņu labklājības ministres amatiem.

NA ekonomikas ministra amatam izvirzījusi Ilzi Indriksoni, aizsardzības ministra amatam – Ināru Mūrnieci, kultūras ministra amatam – Nauri Puntuli, bet satiksmes ministra amatam – Jāni Vitenbergu.

Savukārt AS veselības ministra amatam izvirzījis Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektores Līgas Meņģelsones kandidatūru, zemkopības ministra amatam – Didzi Šmitu, iekšlietu ministra postenim – Māri Kučinski, bet vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam – Māri Sprindžuku.

Gala lēmums, kurus kandidātus virzīt apstiprināšanai ministru amatos, atbilstoši Satversmei būs jāpieņem Kariņam.

Kā ziņots, iecerēts, ka par jauno Ministru kabinetu Saeima varētu balsot decembra vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!