Foto: LETA

Kanādas konsultāciju kompānija “Arton Capital” izveidojusi pasu reitingu, kuras saviem ceļojošajiem īpašniekiem paver lielākas iespējas. Reitings veidots, balstoties uz to valstu skaitu, cik pases īpašnieks var apmeklēt bez vīzas un kur var iebraukt, vīzu iegādājoties pie ierašanās.

Reitinga līdere ir Apvienoto Arābu emirātu (AAE) pase, kuras īpašnieki bez vīzas var ieceļot 121 pasaules valstī, bet vēl 59 valstīs vīzu var noformēt pie iebraukšanas. Iepriekš saņemtas vīzas uzrādīšanu AAE pasu īpašniekiem pieprasa tikai 18 valstīs.

Otro vietu dala Vācija, Zviedrija, Somija, Spānija, Luksemburga, Francija, Itālija, Nīderlande, Austrija, Šveice un Dienvidkoreja. Šo valstu pasu īpašniekiem vīza ir jāformē tikai 25 valstu apmeklēšanai.

Dalītā trešajā vietā ierindojušās Dānija, Beļģija, Portugāle, Norvēģija, Polija, Īrija, ASV un Jaunzēlande – ja kabatā ir kādas no šo valstu pasēm, vīza būs nepieciešama 26 valstīs.

Latvija šajā reitingā ieņēmusi sesto vietu – ar mūsu pasi bez vīzas var ceļot uz 120 pasaules valstīm, 49 valstīs vīzu var noformēt pie ierašanās, bet iepriekš nokārtot vīzu nepieciešams, ceļojot uz 29 valstīm. Tieši tādi pat rādītāji ir arī Igaunijas un Slovēnijas pasei, savukārt Lietuvas pase ir ierindojusies vienu pozīciju augstāk, piektajā vietā, jo ar lietuvieši pasi brīvi var iebraukt 121 valstī.

Visnevērtīgākā šajā reitingā ir Afganistānas pase, kuras īpašniekus bez vīzas ielaiž vien piecās valstīs – Dominikā, Haiti, Mikronēzijā, Kotdivuārā un Katarā, turklāt pēdējās divās bez vīzas var uzturēties attiecīgi 90 un 30 dienas. Tikai nedaudz labākā situācijā ir Sīrijas pavalstnieki, kuri bez vīzām var iebraukt astoņās valstīs.

Vismazāk par vīzām galva jālauza Singapūras pasu īpašniekiem, jo viņi bez raizēm var ieceļot 130 pasaules valstīs. Tad seko Vācijas pase ar brīvu ierašanos 128 valstīs.

Pilnu ritinga sarakstu var apskatīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!