Foto: LETA

Pirmdien laika posmā no pulksten 6 rītā līdz 12.30 Latvijā reģistrētas 57 avārijas bez cietušajiem, kā arī vēl viena avārija, kurā cietis cilvēks, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas (VP) pārstāve Līna Kaļķe.

"Skatoties pēc statistikas, negadījumu ir vidēji tikpat cik parastā ziemas dienā," norāda policijas pārstāve.

Savukārt VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) paziņojumā medijiem norāda, ka līdz pulksten 12.30 galvenie autoceļi ir kaisīti jau vairākkārt, taču lietus ietekmē kaisītais materiāls var tikt noskalots, ledū izveidotās rievas izkust un apledojums var veidoties atkārtoti.

Patlaban apgrūtināti braukšanas apstākļi ir valsts rietumu daļā, daudzviet Latgalē un Vidzemē, īpaši uz valsts vietējiem un reģionālajiem autoceļiem. Īpaši apgrūtināti braukšanas apstākļi ir Dobeles rajonā.

Meteorologi prognozē, ka dienas laikā sasalstošais lietus var skart valsts lielāko daļu. Ceļi var būt slideni un pārvietošanās pa tiem var būt īpaši apgrūtināta, īpaši pa grants autoceļiem, kas ziemā tiek uzturēti ar sniega kārtu..

LVC aicina sekot līdzi aktuālajai informācijai par braukšanas apstākļiem, būt piesardzīgiem pie stūres un ievērot drošas braukšanas principus.

Ļoti grūti izbraucami būs vietējās nozīmes grants ceļi, kurus ziemā uztur ar piebraukta sniega kārtu – ceļus klāt ledus un ūdens kārta, savukārt uzturēšanas darbi šādos laikapstākļos ir neefektīvi.

Tiem, kuri ikdienā pārvietojas pa šādiem autoceļiem, ir jābūt gataviem ziemas braukšanas apstākļiem un jāpārliecinās, ka transporta līdzeklis ir atbilstoši aprīkots, nepieciešamības gadījumā lietojot riepas ar radzēm.

Jau vēstīts, ka meteorologi brīdināja, ka otrdien sniegs pāries slapjā sniegā un lietū, gaidāms arī sasalstošs lietus un veidosies ļoti stiprs apledojums.

Otrdienas rītā uzņēmuma LVC pārstāve Anna Kononova Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta Panorāma" aicināja neobligātos braucienus pārcelt.

Viņa arī norādīja, ka autoceļu posmos, kuros ir īpaši apgrūtināti braukšanas apstākļi, autobraucējiem obligāti ir jārēķinās ar papildu laiku ceļā, kā ar jārēķinās, ka braukšanas ātrums attiecīgajos autoceļu posmos būs krietni mazāks.

Tāpat vēstīts, ka naktī uz otrdienu no pulksten 1 līdz pulksten 8 meteorologi izsludināja dzelteno brīdinājumu saistībā ar gaidāmajiem laikapstākļiem.

Dzeltenais brīdinājums nozīmē, ka atsevišķos rajonos var tikt traucētas āra aktivitātes. Jābūt uzmanīgam gan ejot, gan arī braucot ar divriteni vai automašīnu.

Savukārt no pulksten 8 līdz pulksten 20 izsludināts oranžais brīdinājums – dienā sasalstošā lietus intensitāte palielināsies un ļoti stiprs apledojums veidosies Latvijas lielākajā daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!