Foto: Shutterstock
Ziemassvētku sajūtu var uzburt arī siltajās zemēs, kur visu gadu spīd saule un nav sniega. Gluži kā pie mums, arī tur ir gan krāšņi Ziemassvēku rotājumi, gan plašs gardumu un vietējo amatnieku izstrādājumu klāsts, informē "Public ID".

Ziemassvētku tirdziņu tradīcija Eiropā ir jau gandrīz 600 gadus sena. Jau kopš 1434. gada Vācijas pilsētā Drēzdenē darbojas tirdziņš, kas tiek uzskatīts par vecāko Eiropā. Mūsdienās katrā Eiropas pilsētā, kur tiek svinēti Ziemassvētki, darbojas īpašie svētku tirdziņi, piemēram, Vācijā vien to ir vairāk nekā 2500!

Taču ir cilvēki, kas izvēlas gada gaišākos svētkus sagaidīt ne pie eglītes, bet palmu ēnā, tāpēc "National Geographic" piedāvā uzzināt par to, kādi Ziemassvētku tirdziņi šogad darbojās Eiropas siltākajā daļā – dienvidos.

Viens no labākajiem Eiropas tirdziņiem

Portugāles salu grupa Madeira ir populārs tūrisma galamērķis, kuru katru gadu apmeklē vairāk nekā miljons tūristu. Attālums no Rīgas līdz Madeiras galvaspilsētas Funšalai ir apmēram 4113 kilometri. Funšalas centrālajā ielā, kuras nosaukums ir Avenida Arriaga, katru gadu darbojas tradicionālais Ziemassvētku tirdziņš, kur var iegādāties suvenīrus, baudīt vietējos gardumus un noskatīties folkloras grupu priekšnesumus.

Starp citu, šis tirdziņš pagājušā gada aptaujā par labāko Ziemassvētku tirdziņu ierindojās augstajā 14. vietā. Par to nobalsoja 180 000 tūristu no visas pasaules.

Iecienītais tirdziņš būs atvērts līdz 2023. gada 8. janvārim.

Malagas neticamie ielu rotājumi


Spānijas kūrortpilsēta Malaga ir viens no populārākajiem tūristu galamērķiem, jo tajā ir viss: saule, pludmales un plašas iepirkšanās iespējas. Taču tas nebūt nav viss. Malagā var izbaudīt arī bagātīgu kultūras dzīvi un vietējo iedzīvotāju tradīcijas.

Ziemas sezonā, kad vidējā gaisa temperatūra ir +17 grādi pēc Celsija, Malagā darbojas nevis viens, bet pat vairāki Ziemassvētku tirdziņi. Šī pilsēta arī pazīstama ar ielu Ziemassvētku izgaismojumu, ko uzskata par vienu no skaistākajiem Eiropā.

Malagas Ziemassvētku tirdziņi ir atvērti no 2022. gada 25. novembra līdz 2023. gada 5. janvārim.

Spānijas galvaspilsētā – četri Ziemassvētku tirdziņi

Spānijas galvaspilsētā Madridē ziemas mēnešos gaisa temperatūra vidēji ir ap +10 grādiem pēc
Celsija. Šī pilsēta var lepoties ar vieniem no skaistākajiem Ziemassvētku tirdziņiem Eiropā. Madridē ik gadu darbojas četri Ziemassvētku tirdziņi, bet par galveno tiek uzskatīts "Mercado de Navidad de Plaza Mayor". Šeit piedāvā iegādāties visu, ko vien sirds kāro: grauzdētus riekstiņus un citus gardus ēdienus, dāvanas, suvenīrus un daudz ko citu.

Karstvīna vietā viesi var izvēlēties arī glāzi tradicionāla spāņu šampanieša – Cava – un nobaudīt to
vienā no pasaules skaistākajiem pilsētas laukumiem – Plaza Mayor.

Tirdziņš strādā no 2022. gada 25. novembra līdz 31. decembrim.

Viens no senākajiem tirdziņiem

Barselonas Ziemassvētku tirdziņš "Fira de Santa Llúcia" ir viens no senākajiem Eiropā – pirmo reizi
tas notika 1786. gadā. Šobrīd tirdziņā ir 192 namiņu, kuros tirgo amatnieku izstrādājumus, gardumus un suvenīrus. Ik gadu apmeklētājus priecē arī svētku apgaismojums, Kristus piedzimšanas ainiņas un 15 izrotātas Ziemassvētku eglītes.

Tirdziņš atrodas "Avenida de la Catedral" Barselonas Gotiskajā kvartālā, netālu no slavenās Svētās Ģimenes baznīcas.

"Fira de Santa Llúcia" savu darbu uzsāka jau 23. novembrī un to slēgs dienu pirms Ziemassvētkiem – 23. decembrī.

Kultūras baudījums Milānā

Arī Itālijas modes galvaspilsētā Milānā ik gadu darbojas Ziemassvētku tirdziņš, kas izvietots apkārt
Milānas katedrālei. Tajā ir vairāk nekā 60 namiņu, kuros tirgotāji piedāvā Ziemassvētku rotājumus,
ēdienu un visu, kas nepieciešams gada gaišākajiem svētkiem.

Šis tirdziņš arī piedāvā izbaudīt plašu kultūras programmu, kurā apvienotas dažādas tradicionālas
svētku izklaides. Savukārt bērni var piedalīties dažādas svētku meistarklasēs.

Tirdziņš darbojas no 25. novembra līdz 2023. gada 6. janvārim.

Spānijas dienvidu svētku tirdziņi


Vēl viens Ziemassvētku tirdziņš, ko noteikti ir vērts apmeklēt tā īpašās atmosfēras dēļ, atrodas pašā Seviljas centrā. Tajā var izbaudīt vietējās delikateses un vīnus, kā arī iegādāties suvenīrus un amatnieku izstrādājumus. Tirdziņš atvērts no 25. novembra līdz 2023. gada 6. janvārim.

Arī Granadā ir vairāki Ziemassvētku tirdziņi. Pirmais atvērts jau kopš 1. decembra un strādās līdz pat 6. janvārim. Apmeklētāji aicināti mieloties ar vietējiem saldumiem, piemēram, saldo maizi jeb "Pan Cadiz" un gardumiem no mandelēm "Polvoron de Jijona". Ziemassvētku tirdziņš atrodas Plaza Bib Rambla ielā. Arī tas ir atvērts no 1. decembra un būs vaļā līdz 6. janvārim.

Ziemassvētki Azūra krastā

Francijas Azūra krasta kūrortpilsētā Nicā no 2022. gada 1. decembra līdz 2023. gada 1. janvārim
darbosies Ziemassvētku ciems ar sešdesmit namiņiem, kas piedāvā dažādus gardumus, vietējo
amatnieku izstrādājumus un citas tematiskās preces. Viesiem apmeklētājiem būs pieejama arī slidotava, panorāmas rats, bet mazie atpūtnieki varēs satikt Ziemassvētku vecīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!