Rīgā, Ziepniekkalna ielā, kas ir daļa no A7 autoceļa, kāds autovadītājs pamanīja, ka uz ceļa kanalizācijas lūkai vairs nav vāka – tas apdraud ceļu satiksmes drošību, jo rada risku transportlīdzeklim pārsist riepu vai pat vispār nolauzt riteni. Acīgais autovadītājs zvanīja vienotajam ārkārtas palīdzības izsaukuma tālrunim 112, kur informēja par novēroto, tomēr pat divas nedēļas pēc tam kanalizācijas lūka netika aizvērta, vēsta LTV raidījums "4. studija".

Vienotā ārkārtas palīdzības dienesta dispečere zvanītājam atbildējusi, ka informāciju nodos tālāk un atbildīgie dienesti atzvanīs autovadītājam. Pēc piecām minūtēm viņam patiešām atzvanīts no Ceļu pārvaldes, kas precizēja, kurā vietā satiksmi apdraudošais objekts atrodas. Tajā pašā vakarā autovadītājs Juris devies tajā paša ceļa posmā un sarūgtināts atklājis, ka ne kanalizācijas lūka aizvērta, ne brīdinoša zīme ir uzstādīta. Ieskatoties vērīgāk, izskatījies, ka viena brīdinošā zīme pirms atvērtās kanalizācijas lūkas bija uzstādīta, bet bija jau autobraucēju notriekta un mētājas ielas malā.

Pēc trim dienām Juris zvanījis vēlreiz ārkārtas palīdzības dienestam, bet joprojām nekas neizmainījās arī nākamajās dienās. Rezultātā bija vajadzīgas divas nedēļas, lai pēc kanalizācijas atvērtās lūkas konstatācijas beidzot satiksmi apdraudošais objekts ticis sakārtots.

Tādēļ pamatoti rodas jautājums, kad tad īsti zvanīt, ja uz ceļa atklāj šādu bīstamību. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests norāda, ka ārkārtas palīdzības dienestam jāzvana tikai tad, ja šāda kanalizācijas lūka ir avārijas stāvoklī – brūkoša vai teritoriju appludinoša. Savukārt, ja ceļš ir vienkārši nelīdzens vai bedrains, kā šajā gadījumā, tad uz 112 gan nebūtu jāzvana.

Rīgas domes Satiksmes departaments norāda, ka sadarbojas ar glābšanas dienestiem informācijas apmaiņā – ja reiz šeit situācija nebija atrisināta divu nedēļu laikā, tas nozīmējot, ka, visticamāk, informācijas aprite nav notikusi korekti. Tomēr vislabāk departamentam ir zvanīt pa tiešo – uz bezmaksas tālruni 80003600.

Tomēr patiesībā šādu defekts ir jānovērš iestādei, kuras atbildībā ir attiecīgais ceļa posms – ne vienmēr Rīgā tā būs dome, tie var būt arī "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) vai arī kāds no komunikāciju (piemēram, "Rīgas ūdens") dienestiem. Ja attiecīgais ceļa posms ir valsts īpašums, tad jāzvana uz LVC informatīvo tālruni 80005555.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!