Foto: Publicitātes foto

Portugālē dzimusī un augusī Mariana van Zellere ir godalgota pētnieciskās žurnālistikas profesionāle un reportiere. Viņa plašāku atpazīstamību iemantojusi, pateicoties kanāla "National Geographic" veidotajiem dokumentālajiem seriāliem, kuros tiek apskatīti un pētīti svarīgi temati – narkotiku kontrabanda, cilvēku tirdzniecība, skaistumkopšanas industrijas "virtuve" un citas sabiedrībai būtiskas tēmas. Mariana ir prestižās amerikāņu Pībodija balvas ("Peabody Award"), kas tiek pasniegta par izcilām reportāžām elektroniskajos medijos, laureāte. Viņa brīvi runā portugāļu, angļu, spāņu, itāļu un franču valodā, kā arī nedaudz ir apguvusi arābu valodu.

1976. gadā dzimusī van Zellere Lisabonā ir studējusi starptautiskās attiecības. Pabeigusi augstskolu, viņa sāka strādāt tobrīd lielākajā valsts komerctelevīzijā SIC, kur iegūtā pieredze pamudināja pieteikties maģistra grāda studijām žurnālistikā. Van Zellere nekad nav slēpusi – tikai ar trešo piegājienu viņai izdevies tapt uzņemtai Kolumbijas Universitātē. 2001. gadā apņēmīgā sieviete no Portugāles pārcēlās uz Ņujorku, lai uzsāktu studijas un realizētu sapni par žurnālistes karjeru ASV.

Van Zelleres biogrāfijā pavīd arī kāds interesants, bet tajā pašā laikā arī ļoti traģisks un skumjš fakts: vienu mēnesi pēc viņas pārcelšanās uz Ņujorku notika 11. septembra terorakts. Ar Marianu zibenīgi sazinājās iepriekšējā darbavieta, portugāļu televīzijas kanāls SIC, lūdzot viņu tajā pašā dienā TV tiešraidē no Ņujorkas pastāstīt par baisajiem notikumiem. Mariana piekrita, un, pateicoties viņai, portugāļi varēja sekot līdzi notikumiem no karstā punkta.

Pēc maģistra grāda iegūšanas van Zellere kādu laiku padzīvoja Londonā, kur pievērsās dokumentālajām filmām par notikumiem Tuvajos Austrumos – Irākā un Sīrijā. Savukārt 2005. gadā Mariana atgriezās ASV un pievienojās amerikāņu TV kanālam "Current TV", lai dokumentālo stāstu cikla "Vanguard" ietvaros veidotu stāstus par vides problēmām, narkotiku biznesu, kā arī globalizācijas, starptautisko konfliktu un karu ietekmi uz cilvēci.

2011. gadā van Zellere sāka darbu pie stāsta par Meksikas narkokariem, un 2015. gadā plašākas sabiedrības novērtējumam tika nodota dokumentālā filma "Chasing El Chapo" ("El Čapo pa pēdām"). Filmas uzņemšanas laikā Mariana devās ceļojumā uz bēdīgi slavenā narkobarona Hoakina Gusmana jeb El Čapo mītnes vietu Sinaloas kalnos.
Van Zellere ir arī "National Geographic" dokumentālā seriāla "Trafficked with Mariana van Zeller" ("Nelegālā tirdzniecība ar Marianu van Zelleri") vadītāja un izpildproducente. Šis dokumentālais seriāls pēta sarežģītas un vairumā gadījumu arī dzīvībai bīstamas pagrīdes jomas, kurās Marianai nākas iefiltrēties, – tie ir dažādi kontrabandas tīkli, melnais tirgus un citi nelegāli veidojumi, kuros likumam nav nekāda spēka.
Reizēm redzētais šokē mani un manu komandu, bet mūsu kā žurnālistu darbs ir informēt un meklēt informāciju, lai cilvēki izdarītu pareizās izvēles un lēmumus.
Mariana van Zellere

Pateicoties savai degsmei un drosmei, van Zellere ir ieguvusi daudzas prestižas žurnālistikas un stāstu veidošanas balvas. Plašu rezonansi 2016. gadā izraisīja viņas darbs "Death by Fentanyl" ("Fentanila nāve"). Žurnāliste bija veikusi izmeklēšanu, kurā tika atmaskoti nāvējošā opioīda nelegālie izplatītāji. Savukārt stāstā "Rape on the Reservation" ("Izvarošana rezervātā") van Zellere izgaismoja izvarošanas un seksuālās vardarbības gadījumu skaita satraucošo pieaugumu Amerikas indiāņu rezervātos. Van Zelleres dokumentālais stāsts "The OxyContin Express" par recepšu medikamentu ļaunprātīgu izmantošanu un tirdzniecību ne tikai ieguvis jau iepriekš minēto Pībodija balvu, bet arī tika nominēts "Emmy" balvai.

Sliktie puiši bieži vien ir daudz līdzīgāki mums pašiem, nekā mēs to spējam iztēloties.
Mariana van Zellere
Par savām mājām van Zellere šobrīd sauc Losandželosu, kur viņa mitinās kopā ar vīru un dēlu Vasko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!