Foto: LETA

Finanšu ministrija (FM) sagatavojusi rīkojuma projektu, kas paredz atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta (MK) 2022. gada 31. augusta rīkojumu "Par nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, pirkšanu Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai".

Kā norāda FM, 2019. gadā MK tika skatīts Satiksmes ministrijas sagatavotais konceptuālais ziņojums "Par Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta realizēšanas modeli", kurā bija ietverti divi iespējamie risinājumu varianti – sporta bāzes attīstības projekta realizēšana, saglabājot dalītās īpašuma tiesību attiecības, vai sporta bāzes attīstības projekta realizēšana, iegūstot valsts īpašumā sporta bāzes darbības nodrošināšanai nepieciešamo privātpersonu zemi.

FM ir saņēmusi Fiskālās disciplīnas padomes 2022. gada 31. augusta vēstuli, kurā norādīts, ka naudas līdzekļu piešķiršana nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, pirkšanu Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai nebūtu labas budžeta pārvaldības piemērs, neatbilst šodienas fiskālās politikas prioritātēm, kā arī nepalielina valsts produktīvo kapacitāti, kas radītu pievienoto vērtību vai palielinātu nodarbinātību, kā arī uzsver, ka naudas piešķiršanai šim pasākumam būtu jānotiek, izmantojot ierasto budžeta procesu.

Attiecīgi FM 2022. gada 13. septembra vēstulē Satiksmes ministrijai lūdza, ņemot vērā Fiskālās disciplīnas padomes vēstulē minēto, kā arī masu informācijas līdzekļos izskanējušo informāciju un Satiksmes ministrijas sniegto skaidrojumu, ka nav vērtēti alternatīvi risinājumi Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai nepieciešamo nekustamo īpašumu atsavināšanai, atkārtoti izvērtēt minēto jautājumu, iespējams, piedāvājot alternatīvus risinājumus un nepieciešamības gadījumā virzīt tos atkārtotai izskatīšanai MK.

Satiksmes ministrija 2022. gada 20. septembra vēstulē sniedza atbildi, ka nekustamo īpašumu atsavināšana ir korekta un atbilst sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likuma un MK noteikumu normām.

Papildus FM ir saņemta Ģenerālprokuratūras 2022. gada 29. septembra vēstule, kurā minēts, ka atsavināšanas likuma piemērošana pieļaujama, ja nav citu līdzekļu paredzētā mērķa sasniegšanai, tomēr pārbaudes gaitā netika gūta pārliecība, ka VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" ir veikusi visas iespējamās un nepieciešamās darbības, lai patstāvīgi vienotos ar zemesgabalu īpašniekiem par nekustamo īpašumu iegādi par saviem līdzekļiem, tādējādi arī nepastarpināti atrisinot dalītā īpašuma jautājumu.

Ievērojot minēto, ģenerālprokurors lūdz turpmāk izvērtēt, vai visos gadījumos, kad īpašuma atsavināšana ir nepieciešama valsts kapitālsabiedrības funkciju nodrošināšanai, ir piemērojams Atsavināšanas likums. Izdevumus, kas saistīti ar nekustamo īpašumu pirkšanu un īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, paredzēts segt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", nevis izmantojot ierasto budžeta procesu.

Ņemot vērā minēto, kā arī to, ka nav gūta pārliecība, ka nekustamā īpašuma atsavināšanai izvēlētais risinājums ir atbilstošs labas budžeta pārvaldības praksei, FM ierosina iepriekš pieņemto MK rīkojumu atzīt par spēku zaudējušu.

FM norāda, ka rīkojums atzīstams par spēku zaudējušu pilnā apmērā, jo atstāt spēkā punktus par nekustamā īpašuma iegādi bez punktiem par finansējumu nav iespējams, jo tad tiktu piedāvāts pieņemt lēmumu par izdevumiem bez finansiāla seguma.

MK rīkojums paredzēja finansējumu izdevumu, kas saistīti ar nekustamo īpašumu pirkšanu un īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā 8,192 miljonu eiro apmērā, segšanai Satiksmes ministrijai piešķirt no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Attiecīgi, atzīstot MK rīkojumu par spēku zaudējušu, finansējums no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" netiks piešķirts.

Jau ziņots, ka MK šogad 30.augustā nolēma Satiksmes ministrijai piešķirt 8,192 miljonus eiro, lai tā no trim uzņēmējiem varētu atpirkt nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai.

Nekustamais īpašums sastāv no divām zemes vienībām - 3,2253 hektāru platībā un 14,5012 hektāru platībā. Uz abām zemes vienībām atrodas Ceļu satiksmes drošības direkcijai piederošas ēkas.

Kopējo tirgus vērtību veido Igora Skoka īpašumā esošo divu piektdaļu zemes vienību domājamo daļu tirgus vērtība 3 249 415 eiro apmērā, Rihardam Rāvim piederošās SIA "Grif 28" īpašumā esošo divu piektdaļu zemes vienību domājamo daļu tirgus vērtība 3 249 415 eiro apmērā un Andrim Putānam piederošās SIA "Resursi" īpašumā esošās vienas piektdaļas zemes vienību domājamās daļas tirgus vērtība 1 624 708 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!