Foto: Publicitātes foto
Pēc izkarsēšanās veldzēties aukstā dīķī, kublā vērot zvaigznes vai sajust pirts gariņa klātbūtni – pirtīs atgūsies miesa un atpūtīsies prāts. Gada aukstajos un tumšajos mēnešos tā ir īpaša bauda, kas ļauj palutināt sevi, atgūstot arī veselību un spēkus. Tādēļ Zemgales plānošanas reģiona speciālisti kopā ar novada pašvaldībām tūrisma informatīvajā kampaņā "Zemgale aicina!" iesaka ikvienam izbaudīt pirts rituālus, atgādinot par senām un iepazīstot jaunas tradīcijas. No melnās dūmu pirts un enerģētiski uzlādējošiem rituāliem līdz mūsdienīgajam kublam zem naksnīgām debesīm.

Pirts, kubls un dīķis vienuviet (Aizkraukles novads)

Brīvdienu māja "Villa Lakstīgalas" piedāvā ne tikai nakšņošanas iespējas, bet arī patīkamu un relaksētu atpūtu pirtī un karstajā kublā. Lai pilnībā baudītu pirts rituālus, pirtiņā ir gan lāvas telpa divos līmeņos, gan priekšnams, kas ir kā maza virtuvīte, gan atsevišķa atpūtas telpa. Pirts baudīšanai pieejamas arī aromātiskās eļļas un kristāli. Savukārt uz blakus esošās āra terases atrodas burbuļojošs karstais kubls un āra duša. Kublā ir hidro un aero masāžas, LED apgaismojums. Iespējams nopeldēties arī dīķī.

Enerģētiskā pirts un Dvēseles dziednīca (Bauskas novads)

19. gadsimta zemnieku sētas "Everti" ansamblī ieskauts latviskais pirts rituāls "Dvēseles dziednīca". Pamatprocedūras ir sildīšanās, skrubis, pēršanās un maska, taču pirts rituāls tiek pielāgots katram individuāli. Procedūru ilgums atkarīgs no cilvēku skaita un vajadzībām, bet apmēram tās ir 3–5 stundas, arī zāļu tēja, kāds našķis un slotas iekļauti cenā.

Te tiek atgādināts, ka katram laika ritējumam ir sava nozīme, un tas redzams arī pirts rituālā. Piemēram, ievu ziedu pirts – dvēseliskas piedošanas un pieņemšanas enerģijai, ceriņu ziedu pirts – sirds čakras un mīlestības enerģijai, maijpuķīšu pirts – dabīgam skaistumam un šarmam.

Apmeklētājiem iespējams piedalīties arī meistardarbnīcās, semināros, neirografikas nodarbībās, gadskārtu ieražās, bet augustā – ikgadējā brīvdabas festivālā "Laika Rata pietura Evertos". Tāpat te vienmēr atvērts un pieejams ir Evertu Meditāciju labirints.

Dziedinoši akmeņi Silmaļu pirtī (Dobeles novads)


Brīvdienu mājās "Silmaļi" pieejama ar malku kurināma pirtiņa, kura izvietojusies dabas parka "Tērvete" meža ielokā. Silmaļos saimnieki parūpējušies par visu nepieciešamo pirtošanās procesam: dvieļi, halāti, čības, pirts slotas. Pērtuvē karsēšanai salikti īpaši akmeņi, kuri pozitīvi ietekmē ādas stāvokli, uzlabo elpceļu darbību un ir dziedinoši.

Pēc pirts iespējams relaksēties un iegremdēties apsildāmā kublā. Pirts paredzēta nelielām kompānijām (līdz septiņiem cilvēkiem).

Melnās pirts terapija (Jēkabpils novads)


Brīvdienu māja "Spilves" piedāvā labsajūtu kompleksu meža ielokā atpūtai no urbānās vides. Te varēs izkarsēties un nopērties saimnieka Andreja kurinātajā melnajā pirtī, kas ir viena no retāk sastopamajām terapijām Latvijā. Pēc tam ir iespēja veldzēties arī dīķī un malkot zāļu tējas. Tieši blakus pirtij, pie lielā ozola, atrodas arī kubls. Savukārt pēc tam ir iespēja atslābināt ķermeni un prātu ar ājurvēdas masāžu, kas uzlabo asinsriti, vielmaiņu, limfas atteci, muskuļu un ādas tonusu, kā arī miega kvalitāti.

Ar pirts gariņa klātbūtni (Jelgavas novads)

"Veclīču pirts" miesas un gara labsajūtai piedāvā omulīgu vietu ar kamīnzāli. Iepriekš piesakoties, te iespējams izbaudīt pirtnieces Lienītes un pirts gariņa klātbūtni pirts slotiņu smaržās. Pirts kompleksā atrodas arī banketzāle vakara pasēdēšanai, draugu vai kolēģu kopābūšanas baudīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!