Foto: Shutterstock

Lai samazinātu autotransporta CO2 izmešus un paātrinātu autoparka atjaunināšanu, Baltijas valstīs aktivizētas atbalsta programmas elektroauto pircējiem. Ko no tām var iegūt privātpersonas un ko uzņēmumi?

Lietuvā labas ziņas uzņēmumiem

Lietuva savu jaunāko elektroauto iegādes atbalsta programmu atklāja 2022. gadā. Nepieciešamie līdzekļi tiek ņemti no Eiropas Savienības Modernizācijas fonda, un Lietuvā lēš, ka šim mērķim atvēlētie 50 miljoni eiro līdz 2026. gadam sekmēs vairāk nekā 14 000 elektroauto iegādi. Priekšroka ir privātpersonām – tām iezīmēti 35 miljoni apmēram 10 500 spēkratiem. Savukārt uzņēmumiem pieejami 15 miljoni 3750 mašīnām.

Atbalstam ir atšķirīgs apjoms. Tā privātpersonas, pērkot jaunu auto (līdz sešus mēnešus vecu), var rēķināties ar 5000 eiro, bet, iegādājoties lietotu (līdz četriem gadiem), – ar 2500 eiro. Turklāt privātpersonām ir jāapliecina, ka tās braucamo neizmantos komerciāliem nolūkiem.

Uzņēmumi var saņemt 4000 eiro subsīdiju, un tā domāta tikai pilnīgi jaunu (līdz sešus mēnešus vecu) auto iegādei. Turklāt no 2023. gada atbalsts ir papildināts ar vēl kādu spēcīgu stimulu, proti – ja elektroauto cena ir līdz 50 000 eiro (ieskaitot PVN), nav jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis.

Ko tas nozīmē pircējiem? Piemēram, "Citroën ë-C4" ar 50 kWh akumulatoru

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!