Foto: Shutterstock
Saslimstība ar tuberkulozi pēdējā desmitgadē pakāpeniski samazinājās, taču kovida pandēmijas ēnā šī slimība atkal strauji sākusi izplatīties. Ārstniecības iestādēs nonāk pacienti ar ielaistām un smagām tuberkulozes formām, kas liecina par novēlotu diagnostiku. Kā risināt šos jautājumus, Pasaules tuberkulozes dienā diskutēja nozares profesionāļi.

Lai gan tuberkuloze ir sena saslimšana, kuru izraisa tuberkulozes nūjiņa, mūsdienās tā aizvien ir aktuāla. Šo slimību var uzskatīt par visas sabiedrības problēmu. Kā vērtē eksperti, tuberkulozes gadījumu skaita pieaugums ir vērojams pēc dažāda veida ekonomiskām, sociālām krīzēm. Tā tas notiek arī pašlaik. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārstniecības direktore Ilze Pučkure: "Lai gan pēdējos gados priecājamies, ka skaitļi kļūst arvien labāki, ir mazāks skaits saslimušo ar tuberkulozi, tomēr miers ir bijis mānīgs. Lai gan pēdējos divus, trīs gadus vairāk tika runāts par Covid-19, jau pirmie dati pierāda, ka atkal pieaug tuberkulozes pacientu skaits."

Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija liecina, ka pērn saslimstība ar tuberkulozi pieaugusi aptuveni par 20%. Gadījumu skaits sasniedz 2020. gada līmeni.

Skatīties video:

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!