Foto: Shutterstock
Kuldīgas, Ventspils, Talsu, Tukuma un Dienvidkurzemes novadā deklarētie bērni šogad varēs saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu, liecina pieejamā informācija Slimību profilakses un kontroles centra (SKPC) mājaslapā.

Pret ērču encefalītu vakcinē bērnus no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā.

Vakcinācija tiek nodrošināta teritorijās, kurās saskaņā ar SPKC epidemioloģiskās uzraudzības datiem ir visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu (endēmiskās teritorijas).

Teritorijas ar visaugstāko saslimstības līmeni, kurās 2023. gadā tiek nodrošināta bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu tika noteiktas, veicot epidemioloģiskās uzraudzības datu analīzi par saslimstību ar ērču encefalītu piecu gadu periodā (2018.-2022. gadā).

Visaugstākā saslimstība ar ērču encefalītu ir Kuldīgas novadā – 94,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kam seko Ventspils novads – ar 69,9 gadījumiem, Dienvidkurzemes – 58,9, Talsu novads – 54,4 un Tukuma – 29,6 gadījumiem uz simts tūkstošiem iedzīvotāju.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Kuldīgas novadā dzīvo 5076, Ventspils – 2050, Talsu – 6414, Tukuma – 8796, bet Dienvidkurzemes novadā – 6083 deklarēti bērni, kuriem tad arī būs iespēja bez maksas sapotēties pret šo slimību.
Foto: Shutterstock

Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir endēmiskajā teritorijā.

Visi bērni (minētajā vecuma grupā), kuriem ir deklarēta dzīves vieta kādā no endēmiskajām teritorijām, ir tiesīgi saņemt valsts apmaksāto vakcināciju pret ērču encefalītu, neatkarīgi no tā, kur atrodas viņa ģimenes ārsta prakse.

Tomēr atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem – ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir ārpus norādītās teritorijas, nevar veikt sava pacienta vakcināciju, izmantojot par valsts budžeta līdzekļiem iepirkto vakcīnu, pat ja pacienta deklarētā dzīvesvieta atrodas endēmiskajā teritorijā. Šādus pacientus, pēc iepriekšējās saskaņošanas, vakcinē tie ģimenes ārsti, kuru pamatprakse atrodas endēmiskajā teritorijā.

2023. gadā turpināsies arī bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu vakcinācija. Bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus ar valsts apmaksāto vakcināciju pret ērču encefalītu vakcinē visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas. Bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās bērnu vakcināciju plāno un organizē attiecīgās iestādes administrācija. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!