Foto: DELFI Aculiecinieks
"Mēnešiem ilgi pie savas baznīcas vēroju, kā šī "Suverēnās varas" mašīna stāv aiz zīmes," portālam "Delfi" vēsta anonīms aculiecinieks. Pārkāpēju pie Ģertrūdes baznīcas Rīgā ievērojuši arī citi garāmgājēji, turklāt pašvaldības policija pusgada laikā noformējusi piecus administratīvā pārkāpuma protokolus par transportlīdzekļa atstāšanu neatļautā vietā. Lielāko daļu no tiem auto īpašnieks pārsūdzējis.

Ilgstoši ignorē zīmi

Portāla "Delfi" rīcībā esošie aculiecinieku foto rāda "Hyundai Santa Fe" markas transportlīdzekli ar Jūlijas Stepaņenko vadītās partijas "Suverēnās vara" logo uz sāniem. Spēkrats atstāts pie Jaunās Ģertrūdes baznīcas sienas. Tieši aiz ceļa zīmes Nr.326, kas liedz apstāties un stāvēt.

"Automašīnas vadītājs diezgan pretīgi neņem vērā nekādus baznīcas administrācijas aizrādījumus. Neizskatās, ka pašvaldības policija viņu īpaši sodītu, jo viņš tur stāv regulāri," secina aculiecinieks, piebilstot, ka mašīnas vadītājs neapmeklē baznīcu. Iespējams, kaut kur tuvumā ir viņa darbavieta.

Portālam "Delfi" izdevās noskaidrot, ka pēdējā pusgada laikā Rīgas pašvaldības policija "Hyundai Santa Fe" īpašniekam par automašīnas novietošanu pretēji ceļu satiksmes noteikumiem sodu piemērojusi piecas reizes, bet automašīnas īpašniece policijas lēmumus pārsūdzējusi.

Pirmajā gadījumā sods atbilstoši likumam aizstāts ar brīdinājumu, proti, policija konstatējusi, ka pārkāpums ir bijis, taču aizstājusi sodu ar brīdinājumu, jo policijas pašmērķis nav vienmēr visus sodīt. Tomēr automašīnas vadītāja no kļūdas nav mācījusies un turpinājusi pārkāpt noteikumus, tādēļ nākamajos četros gadījumos pēc pārsūdzības sods atstāts spēkā.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Foto: Auto aiz zīmes 13. martā

Sodu pārsūdz tiesā

Kā pauda likumsargi, tad automašīnas īpašniece uzstāj, ka spēkrata novietošanai izvēlētajā zonā nedarbojas zīme Nr 326. Tas tāpēc, ka bruģim konkrētajā vietā ir atšķirīga forma un krāsas tonis, tādējādi "parkošanas vietu" varētu uzskatīt par ceļa "kabatu".

Arī partija "Suverēnā vara", atbildot uz "Delfi" jautājumiem, e-pasta vēstulē saka: par zīmes (Nr. 326) darbību pastāv juridisks strīds starp personu un iestādi. Tāpat teikts, ka saņemti atšķirīgi iestādes lēmumi par attiecīgās zīmes darbības zonu.

"Nebūtu korekti apgalvojuma formā izplatīt informāciju pirms galīgā tiesas sprieduma šajā jautājumā. Ņemot vērā to, ka iestādes lēmumi ir bijuši pretrunīgi identiskos tiesiskajos apstākļos, persona ir vērsusies tiesā ar nolūku ieviest skaidrību šajā strīdā un novērst maldinošo situāciju," sacīts partijas sūtītajā atbildes vēstulē.

Vienlaikus partija aicina žurnālistus nodarboties ar izpēti, nevis ietekmēt tiesas procesu. "Suverēnā vara" norāda, ka pēdējo piecu gadu laikā konkrētajā adresē (Ģertrūdes iela 8 – red.) policija pieņēmusi tādus lēmumus, kas personai [auto īpašniekam] devusi tiesisko paļāvību.

CSDD pretrunas neredz


Portāls "Delfi" vērsās pie Ceļu satiksmes drošības direkcijas ar lūgumu komentēt radušos situāciju: vai Ģertrūdes ielā 8 izvietotā zīme "Apstāties un stāvēt" aizliegts nav spēkā, jo konkrētajā vietā bruģim ir no braucamās daļas atšķirīga forma un krāsa.

"CSDD viedoklis ir, ka norādītajā vietā nelielas ceļa seguma atšķirības neliecina par speciāli izveidotu paplašinājumu, kas paredzēts transportlīdzekļa novietošanai stāvēšanai. Uzstādītā 326. ceļa zīme aizliedz transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt brauktuves pusē, kur tā ir uzstādīta," atbildi sniedza VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcijas" Komunikācijas departamenta vadītāja vietnieks Mārtiņš Mālmeisters.

Direkcija vērš uzmanību, ka, iespējams, nepilnīga ir ceļu satiksmes organizācija minētajā vietā. Iespējams, tā autovadītājiem nav pilnībā saprotama, tāpēc uzlabojama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!