Foto: Shutterstock

Pagājušais gads ar augsto inflāciju sagādāja galvassāpes gan privātpersonām, gan uzņēmumiem. Nozare, kur ļoti labi var redzēt un sajust finanšu pasaules nedienas, ir kopfinansējuma platformas, kuras balstās uz lietotāju spēju aizdot un aizņēmēju spēju regulāri veikt atmaksu.

"Delfi Bizness" aptaujāto platformu pārstāvji atzīst, ka zināmas problēmas šī gada sākumā ir novērotas, bet par gadu kopumā ir piesardzīgi optimistiski.

"Delfi Bizness" aptaujāto platformu pārstāvji atzīst, ka zināmas problēmas šī gada sākumā ir novērotas, bet par gadu kopumā ir piesardzīgi optimistiski.

Kopfinansējuma platformu pamatā ir ideja, ka liels skaits aizdevēju, izmantojot relatīvi nelielas summas, tiešā veidā vai pastarpināti aizdod naudu kādu mērķu realizēšanai. Piemēram, Latvijā dzimusī un pazīstamā platforma "Mintos" šo naudu izsniedz sadarbības partneru aizdevēju uzņēmumiem, kuri tad tālāk kreditē privātpersonas. Taču ir citas platformas, kas darbojas pēc citiem principiem vai arī finansē cita veida aizdevumus. Piemēram, aizdevumi nekustamā īpašuma attīstīšanai vai konkrētu uzņēmumu izaugsmei.

Attiecīgi šī nozare ir cieši pakļauta tam, vai lietotājiem ir līdzekļi, ko aizdot, un vai aizņēmēji spēj segt savas kredītsaistības, jo brīdī, kad aizņēmējs to nevar, lai gan aizdevēju naudas pilnīgu vai daļēji atguvi garantē dažādi Eiropas Savienībā spēkā esoši regulējumi, pats process var būt ilgs. Attiecīgi aizdevējs var ilgu laiku nespēt piekļūt saviem aizdevumiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!