Foto: Vida Press
Meklējot trikus, kā novecot skaisti, var ne tikai apmaldīties bezgalīgajos pamācību un recepšu labirintos, bet laba efekta vietā arī sabojāt izskatu neatgriezeniski. Ieviešot skaidrību, dermatoloģe atklāj, kur sākas un beidzas patiesība mītos par novecošanās apturēšanu.

Mūsdienu skaistumkopšanas industrija un sabiedrība ir tik apsēsta ar dažādām idejām un centieniem apturēt dabisko novecošanās procesu, ka vecums gluži vai kļuvis par grēku. Internetā, kino un citur sastopamies ar "skaistas novecošanas piemēriem", kas visbiežāk nav nekas cits kā filtrs vai retuša, tiekam "bombardēti" ar "anti-age" jeb pretnovecošanās pamācībām, kas jāievēro, produktiem, kas jālieto. Jo vairāk informācijas un viedokļu, jo mazāk skaidrības par to, kur sākas un beidzas patiesība. Vērsāmies pie profesionāles, dermatoloģes Elīnas Ozolas, kura atšifrēja pretnovecošanās stereotipus, kur daļa padomu pat izrādījās mērķim kaitnieciska.

Grumbas ir pirmā novecošanās pazīme

Mīts. "Pirmās novecošanās iezīmes parādās jau ap 20 gadu vecumu, primārās pārmaiņas ir tieši pigmentācija. Vairāk vasaras raibumu, paliekoši pigmentācijas plankumi, un lēnām veidojas mazās mīmikas krunciņas. Tās gan vēl nav statiskas un izteiktas," skaidro dermatoloģe Elīna Ozola. Šo pigmentācijas plankumu izraisītājs ir ultravioletie stari, kas paātrina melanīna jeb ādas krāsas pigmenta ražošanu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!