Foto: Publicitātes attēls
Vairums (89%) Latvijas uzņēmumu pārstāvji atzīst, ka "soft skills" jeb personīgās prasmes ir svarīgas visām amata pozīcijām, liecina "Tele2" un "Norstat" veiktā uzņēmumu aptauja. Savukārt gandrīz puse aptaujāto skolēnu ir pārliecināti, ka, meklējot savu pirmo darba vietu, viņiem vairāk noderēs labi attīstītas personīgās prasmes, nekā skolā iegūtās zināšanas. Ceturtdien, 6. aprīlī, atklājot "Zelta Zivtiņas Čempionāta" 17. sezonu, valsts pirmās amatpersonas, uzņēmēji, izglītības nozares pārstāvji, ap 100 skolēni un jaunie līderi diskutēs par personīgo prasmju lomu darba tirgū un karjeras attīstībā.

"Zelta Zivtiņas Čempionāta" atklāšanas pasākumā tiks arī prezentēts pētījums par personīgo prasmju lomu darba tirgū, uzņēmumu un lielāko darba devēju pieredzi, darba tirgus vajadzībām, kā arī jauniešu viedokli par personīgo prasmju apguvi. Pasākuma tiešraidi aicinām skatīties ceturtdien, 6. aprīlī, plkst. 15.00 portālā "Delfi" un "Tele2" "Facebook" lapā.

Pasākuma dalībnieki:

  • Ministru prezidents Krišjānis Kariņš;
  • izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša;
  • Ekonomikas ministres padomniece digitalizācijas un inovāciju jautājumos Ieva Siliņa;
  • "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs;
  • "Zelta Zivtiņas Čempionāta" vadītājs Agris Rencis;
  • "SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars;
  • "Rīgas Tehniskās universitātes" rektors Tālis Juhna;
  • “Klubs “Māja” – jaunatne vienotai Eiropai” Viceprezidente ārlietās Nikola Kleinberga;
  • Students, uzņēmējs Matīss Kataņenko (kopā ar zinātniekiem un programmētājiem komercializē latviešu zinātnieku sasniegums tehnoloģiju "start-up" uzņēmumā "InLable");
  • Bauskas Valsts ģimnāzijas skolēnu pašpārvaldes prezidenta vietniece Keita Kondore.


Diskusijas tēmas

- Kāda ir "soft skills" jeb personīgo prasmju loma Latvijas darba tirgū? Kā šīs prasmes novērtē Latvijas uzņēmumi un kāpēc tās ir svarīgas?

- Kuras, pēc uzņēmēju domām, ir būtiskākās personīgās prasmes, ko viņi novērtē jaunajos un esošajos darbiniekos? Un kādas personīgās prasmes trūkst jauniešiem?

- Vai un kā personīgās prasmes var palīdzēt jauniešiem gūt pirmā darba pieredzi un kopumā profesionālajās gaitās?

- Kā jauniešu vērtē personīgās prasmes un kuras prasmes viņi vēlētos attīstīt?

- Kā jauniešiem apgūt personīgās prasmes, kas nepieciešamas viņu profesionālajām gaitām?

Pasākuma vadītājs: Kaspars Ozoliņš.

Pasākums notiks 6. aprīlī no pulksten 15.00 līdz 16.30 "Rīgas Tehniskās universitātes" auditoriju mājā "Domus Auditorialis" Zunda krastmalā 8, Rīgā. Mediju pārstāvjus pasākuma apmeklējumam klātienē lūdzam pieteikties līdz 5. aprīlim plkst. 17.00, zvanot pa tālruni 26941430. Jauniešiem, kuri vēlas piedalīties klātienē pasākumā, obligāti jāpiesakās iepriekš līdz 5. aprīlim plkst. 17.00, zvanot pa tālruni 26941430.

Šogad jau 17. gadu norisināsies Eiropā lielākās jauniešu prāta un sporta spēles "Zelta Zivtiņas Čempionāts", kas ik gadu pulcē vairākus desmitus tūkstošu skolēnu. Čempionāts ir ne vien gaidītākais skolēnu aktīvā dzīvesveida notikums, bet arī vieta, kur jaunieši attīsta personīgās prasmes jeb "soft skills", kas būs nozīmīgs dzinējspēks viņu turpmākiem profesionāliem panākumiem. "Zelta Zivtiņas Čempionāts" kopīgiem spēkiem ar tā atbalstītājiem "SEB banku", "Fizmix", dzērienu "Super Manki", RTU, Bauskas novada domi un galveno čempionāta rīkotāju un atbalstītāju "Tele2" būtiski veicina nākotnes sabiedrības prasmju attīstību un Latvijas ekonomikas izaugsmi.

Uzņēmumu aptauja sadarbībā ar "Norstat" tika veikta šī gada martā un tajā piedalījās 539 uzņēmumi. Jauniešu aptauja tika veikta martā, aptaujājot 341 jaunieti vecumā no 16 līdz 19 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!