Daugavpils pilsēta kļūst zaļāka ar katru dienu, kas nozīmē, ka sācies īstais pavasaris, un līdz ar dabu sāk uzplaukt arī kultūras dzīve un tūrisma nozare. Latvijas otrā lielākā pilsēta piedāvā daudz interesantu pasākumu vēl aprīlī un maijā, un aicina pilsētas viesus doties uz Daugavpili pēc jauniem iespaidiem un emocijām.

Jau gadu Daugavpils cietoksnī apmeklētājiem pieejama Martinsona māja – izstāžu telpa, kas veltīta keramiķa Pētera Martinsona radošajam mantojumam. Pēteris Martinsons (1931–2013) dzimis Daugavpilī un iegājis vēsturē kā starptautiski atpazīstamākais Latvijas keramiķis. 22. aprīlī Daugavpils cietoksnī notiks dažādi svētku pasākumi par godu izstāžu telpas pirmajai gadadienai.

Savukārt 28. aprīlī gaidāms liels notikums Latvijas kultūras dzīvē. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiks slavenā mākslinieka, abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko oriģinālu maiņa. Vakarā Rotko centra pagalmā notiks multimākslinieka Aleksa Bragas (Itālija) eksperimentālā audiovizuālā programma "Spleen Machine Live" un franču mākslinieces Gatha mūzikas performance. Šogad tiek svinēta Daugavpils Marka Rotko mākslas centra 10 gadu jubileja. Ar pilnu svētku programmu var iepazīties Rotko centra mājaslapā.

Džeza mūzikas piekritēji aicināti apmeklēt 17. Starptautiskā pavasara džeza mūzikas festivāla "Jazz Joy Spring 2023" koncertus. Daudzveidīga koncertprogramma, jauks noskaņojums un burvīga mūzika ieviesīs īpašu pavasara noskaņu. Festivāla kulminācija – 27. un 28. aprīlī ar koncertiem Vienības namā. Vairāk par festivālu lasi šeit.

Aprīļa izskaņā Daugavpilī ar velobraucienu atklās aktīvā tūrisma sezonu. 29. aprīlī pulksten 11 sāksies velobrauciens pa pilsētas ielām un promenādēm kopā ar pilsētas gidu. Tāpat šajā dienā Daugavpils cietoksnī norisināsies tradicionālais krāmu tirgus.

Spīdvejs ir populārākais sporta veids Daugavpilī. Tas pulcē tūkstošiem līdzjutēju stadionā "Lokomotīve" Eiropas un pasaules mēroga sacensību laikā. 29. aprīlī Daugavpilī norisināsies Eiropas individuālā čempionāta otrais posms spīdvejā. Šis sporta veids kļuva par Daugavpils neoficiālo reliģiju, jo vietējo mīlestība pret šo sportu ir īsta.

Daugavpils cietoksnī, kas ir populārākais tūrisma objekts Latvijas otrajā lielākajā pilsētā, pavisam drīz, 5. maijā, durvis vērs Tehnikas un industriālā dizaina centrs "Inženieru arsenāls" – plašākā retro tehnikas ekspozīcija visā Latgalē. Pulksten 19 ar motociklu rūkoņu, gaismu maģiju un apmeklētāju gavilēm notiks Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centra svinīgā durvju atvēršana. Svētki turpināsies līdz pat pulksten 23 ar aerogrāfijas, grafiti un citām meistarklasēm, tehnikas apskati, treniņbraucieniem un grandiozu atklāšanas koncertu, kurā uzstāsies rokgrupa "Kingi" un pasaulslavenā Daugavpils folkmetāla grupa "Varang Nord".

13. maijā visā Latvijā norisināsies tradicionālā Muzeju nakts. Arī Daugavpilī piedāvās izbaudīt bagātīgu kultūras programmu. Muzeju nakts burvību Daugavpilī aicinās baudīt 13 kultūras un tūrisma objekti, muzeji un ekspozīcijas.

Vairāk par pasākumiem lasi Daugavpils tūrisma informācijas centra mājaslapā "visitdaugavpils.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!