Foto: Shutterstock
Modernās automašīnas ir datori uz riteņiem. To riteņus griež ārkārtīgi sarežģīti spēka agregāti, kas ir gandrīz līdzvērtīgi kosmosa tehnoloģijām. Daži autobraucēji ir noraizējušies par inovatīvu automašīnu uzticamību. Bet vai ir iemesls?

Pētījumi liecina, ka pašreizējie modeļi ir uzticamāki par iepriekšējiem modeļiem, un līdz ar elektrisko laikmetu uzticamībai vajadzētu pieaugt vēl vairāk.

Galvenās rūpes sagādā tehnoloģijas

Katru gadu amerikāņu datu analīzes, programmatūras un patērētāju aptaujāšanas kompānija "J.D. Power" publicē auto uzticamības reitingu. Tās datu analītiķi fiksē visas transportlīdzekļa problēmas, kas rodas pirmajos trīs ekspluatācijas gados: sākot ar nopietnu tehnisku ķibeli un beidzot ar nelielu multimediju sistēmas kļūmi, un rezultātā aprēķina kopējo zīmola rangu, balstoties uz problēmu skaitu uz 100 automašīnām.

Kopumā 2023. gada aptaujā piedalījās vairāk nekā 30 tūkstoši autoīpašnieku. Šogad nozares vidējais rādītājs ir 186 problēmas uz 100 automašīnām.

"J.D. Power" iedala zīmolus divās kategorijās: "premium" un masveida. Absolūti labāko rezultātu "premium" kategorijā uzrādīja "Lexus" ar reitingu 133. Masveida ražošanas spēkratu vidū trešo gadu pēc kārtas par uzticamāko atzīta "Kia", kuras reitings ir 152. Šis korejiešu zīmols kopvērtējumā bija trešais un pēc "Lexus" otrais bija "Genesis" – vēl viens korejiešu "premium" segmenta zīmols, kas izmanto tās pašas "Hyundai" un "Kia" grupas tehnoloģijas. Tās reitings ir 144.

"J.D. Power" secina, ka automašīnas kļūst uzticamākas, kaut arī tajās ir uzstādīts vairāk tehnoloģiju, un piedziņas sistēmas kļūst sarežģītākas stingrāku vides prasību dēļ. Datu analītikas aģentūra

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!