Foto: Shutterstock

Aizvadītajā gadā visvairāk ceļu satiksmes negadījumu (62), kas apdrošinātājiem pietiekts ar saskaņoto paziņojumu, notikuši 3. janvārī laika periodā starp pulksten 17 un 18. Sešdesmit negadījumi fiksēti 30. decembrī laikā no pulksten 14 līdz 15, bet 57 CSNg – tā paša 3. janvāra pievakarē: no pulksten 18 līdz 19, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotā statistika.

2022. gadā apdrošinātājiem kopumā pieteikti 33 230 CSNg. No tiem 22 252 CSNg (67%) fiksēti ar saskaņoto paziņojumu. Visbiežāk avārijas noformētas ar saskaņoto paziņojumu palīdzību decembrī (2654 CSNg), visretāk – februārī (1846). "Vismelnākā" nedēļas diena satiksmē ir piektdiena, kad pērn ar saskaņoto paziņojumu reģistrēts 4291 CSNg, savukārt vismazāk negadījumus autovadītāji reģistrējuši svētdienās (1800). Bīstamākais laika periods, kad autovadītāji saskaņotos paziņojumus izmantojuši visbiežāk, ir darba dienas beigas starp pulksten 17 un 18 (2390).

Zīmīgi, ka pērn ceļu satiksmē avārijām visbagātākās dienas, kurās reģistrēts lielākais aizpildīto saskaņoto paziņojumu skaits, bijušas gada pirmā un pēdējā darba dienas (3. janvāris un 30. decembris). "Acīmredzami, ka autovadītāju domas šajās dienās bijušas citur, tādēļ tie nav veltījuši pietiekami lielu uzmanību notiekošajam uz ceļa. To apliecina mūsu jau iepriekš apkopotā statistika, kad tradicionāli satiksmē visbīstamākais ir tieši laiks pirms un pēc svētkiem," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Lai mudinātu autovadītājus pēc CSNg vairāk izmantot saskaņotos paziņojumus un skaidrotu to pareizu aizpildīšanu, LTAB aprīlī īstenoja informatīvo kampaņu, kuras laikā realizēja gan dažādas komunikācijas aktivitātes, lai vairāk informētu par saskaņotā paziņojuma priekšrocībām, gan paplašināja drukāto paziņojumu pieejamību, kā arī pilnveidoja elektronisko saskaņoto paziņojumu.

"Lai padarītu vieglāku un saprotamāku saskaņotā paziņojuma aizpildīšanu LTAB OCTA mobilajā lietotnē, esam veikuši vairākus funkcionālus uzlabojumus. Tāpat Valsts policijai un vairākiem degvielas uzpildes staciju tīkliem esam piegādājuši kopumā 70 tūkstošus drukātos saskaņotā paziņojuma protokolus. Vienlaikus visu aprīli, kopā ar satiksmes drošības ekspertiem, dažādos masu informācijas līdzekļos skaidrojām autovadītājiem to kā pareizi aizpildīt saskaņoto paziņojumu," informē Abāšins.

OCTA sistēma Latvijā tika ieviesta 1997. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!