Foto: DELFI
Apceļot Latviju var visdažādākajos veidos. Ar mašīnu steidzīgi traukties no viena apskates objekta uz otru vai ļauties rāmam izbraucienam ar vilcienu uz kādu no vēsturiskajām pilsētām. Taču var mesties izaicinājumu mutulī un doties ar velo pa nelieliem lauku ceļiem, kuri atklās lauku un mazpilsētu šarmu, kā arī neskarto darbu. Īpaši aizraujoši velomaršruti ir Latgalē, kuri met lokus gar ezeriem un nelielām baznīcām, ved cauri mazpilsētām un iepazīstina ar vietējo vēsturi un kultūru.

"Daugavas loki"


Velomaršruts "Daugavas loki" (Nr. 35) ir aptuveni 123 kilometrus garš, tādēļ jāgatavojas lielam fiziskam izaicinājumam. Taču tie, kas nevar vai nevēlas mērot tik garu maršrutu, to var pārtraukt jebkurā sev ērtā vietā. Nav jāuztraucas arī par ceļu segumu – lielākoties maršrutā ir asfaltēti ceļi, izņemot dažus posmus. Maršruta karti var apskatīt šeit.

Velomaršruts aptver Daugavpils un Krāslavas novadus, dodot iespēju iepazīt ainaviskos Daugavas lokus, kā arī Latgales kultūrvēsturiskās vērtības. Tā ir fantastiska iespēja piedzīvojumu meklētājiem, kuri vēlas ne tikai iepazīt Latvijas āres, bet arī pārbaudīt savu fizisko sagatavotību.

"Braucot šā maršruta posmu Daugavpils pilsētas teritorijā ir iespēja apmeklēt Daugavpils pilsētas vēsturisko centru, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju, Durbovina parku, Vienības namu, Šmakovkas muzeju, Daugavpils inovāciju centru, Latgales zoodārzu, iegriezties Daugavpils cietoksnī, izstaigāt Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Velosipēdistu ceļš ved arī uz Stropiem, kur atrodas Lielā Stropu ezera Zilā karoga pludmales, promenāde un piedzīvojumu parks "Tarzāns"," vēsta Daugavpils Tūrisma informācijas centrs (TIC).

Foto: Publicitātes attēli

Savukārt Krāslavā var apskatīt gan grāfu Plāteru pils kompleksu, tostarp skaisto parku no kura paveras skats uz Daugavas lokiem, gan Krāslavas Vēstures un mākslas muzeju. Arhitektūras cienītājiem noteikti jāaplūko Krāslavas Sv. Ludviga Romas katoļu baznīcu, kura ir spilgtākais Latgales baroka arhitektūras paraugs. Savukārt labākie skati uz Daugavas lokiem paveras no Adamovas takas skatu torņa.

Tāpat velomaršrutā var apskatīt Lielbornes muižu un parku, kas atrodas Salienes pagastā. "Šobrīd apskatāma, iespējams, 18. gs. celtā vecā pils, kā arī 19. gs pirmajā pusē klasicisma stilā celtā jaunā muiža, kas var lepoties ar savām dekoratīvi izstrādātajām konstrukcijām un apdares detaļām, kas rada savdabīgu māksliniecisko iespaidu," informē Latgales tūrisma asociācija. Tepat var nobaudīt arī dažādus saldumus un dzērienus.

Interesants apskates objekts ir arī Dinaburgas pils taka, kur var izbaudīt krāšņo dabu, gravas, tiltiņus un avotus (taka atrodas Vecpilī, Naujenes pagastā). Savukārt no Vasargelišķu skatu torņa paveras brīnišķīgs skats uz gleznainajiem Daugavas lokiem. Turpat Naujenes pagastā atrodas Slutišķu krauja, kas ir lielākais kvartāra iežu atsegums Daugavas ielejas Latvijas pusē. Kraujas augstums ir 40,9 metri, bet garums 400 metri. Blakus kraujai ir izveidota arī pastaigu taka aptuveni divu kilometru garumā.

"Apkārt Lubāna ezeram"


Vairāk nekā uz pusi īsāks velomaršruts ir "Apkārt Lubāna ezeram" (Nr. 33). Tas ved apkārt Latvijas lielākajam ezeram – Lubānam. Velomaršruts ved pa cieto segumu un grantētiem ceļiem, bet tā garums ir aptuveni 52 kilometri. Kaut arī maršruts nav no tiem īsākajiem, tomēr tas ir pietiekami vienkāršs un derēs arī nesagatavotiem velobraucējiem. Ar velomaršruta karti var iepazīties šeit.

Bez šaubām, maršruts ir ainavisks visā tā garumā, taču īpašu uzmanību jāvērš Teirumnīku purva takai. Tā atrodas Teirumnīku purvā (starp Lubānu un Orenīšu dīķiem). 800 metrus garā laipu taka iepazīstina ar purva ainavām un tā floru un faunu.

Aizraujošs apskates objekts ir arī zvejnieku sēta "Zvejnieki", kas atrodas Lubāna ezera krastā (Nagļu pagastā). Zvejnieku sētā var baudīt fantastiskus saullēktus un saulrietus, kā arī neskarto Latgales dabu un protams, gardos ēdienus.

Braucot pa šo velomaršrutu, var iegriezties arī mājas vīna ražotnē "Dzimtas", kur ir iespēja baudīt gardus dzērienus senā dzimtas mājā, kura paslēpusies meža ielokā.

"Tepetnīcas aplis"


Velomaršruts "Tepetnīcas aplis" (Nr. 788) ir ainavisks, kultūrvēsturisks un daudzveidīgs, uzsver Latgales Tūrisma asociācija. Maršruts ved gar vairākiem Viļakas novada ezeriem un līkumoto Vēdas upi, atklājot Susāju pagasta kultūrvēsturisko mantojumu un populārākos apskates objektus. Tikai jāņem, vērā, ka ceļojot pa šo maršrutu līdzi jāņem derīga pase vai ID karte. Maršruta karte ir apskatāma šeit.

Viena no populārākajām vietām šajā maršrutā atrodas Susāju pagastā. Tā ir senlietu un retro motociklu kolekcija "Cīrulīši". Te var apskatīt kopumā 40 dažādu retro mopēdus un motociklus, kuri ražoti no 20. gs 40. līdz pat 90. gadiem.

Turpinot braukt pa Susāju pagastu, var apmeklēt arī bioloģiskās saimniecības "Mieriņi" un "Rūči". Iepriekš piesakot, saimniecībā "Mieriņi" var izbaudīt arī pirts priekus pēc garā velo brauciena. Savukārt "Rūči" piedāvā aplūkot trušus un iegādāties vietējos produktus. Arī kultūrvēsturiskā lauku sēta "Vēršukalns" piedāvā gan izgaršot tradicionālos lauku gardumus, gan iepazīt vietējo iedzīvotāju dvēseli.

Savukārt Viļakā var apskatīt Vissvētās Jēzus sirds Romas katoļu baznīcu, kura celta no 1884. līdz 1890. gadam un tiek dēvēta par "gotikas rozi". Turpretī ar reģiona vēsturi var iepazīties Viļakas novada muzejā.

"Sventes ezera loks"


Velomaršruts "Sventes ezera loks" (786) met līgumu gar Sventes ezeru – vienu no dziļākajiem un dzidrākajiem ezeriem Latvijā. "Izbraucot maršrutu, iespējams izbaudīt gleznaino ainavu un apskatīt renovēto Sventes muižu, kurā šobrīd darbojas viesnīca un restorāns, Kara tehnikas kolekciju, labiekārtoto Jaunsventes parku, piestāt un izstaigāt Sventes ezera promenādes laipas un "Egļukalna meža taku", kas priecē ar iespaidīgiem dabas skatiem – dziļām gravām, sūnām apaugušiem laukakmeņiem, vareniem ozoliem un Pirmā Pasaules kara ierakumu paliekām," raksta Latgales Tūrisma asociācija.

Foto: DELFI

Maršruta garums ir aptuveni 27 kilometri un ved tikai pa grants ceļiem. Karti var apskatīt šeit.

Foto: Publicitātes foto

"Silenes dabas parks"


Velomaršruts "Silenes dabas parks" (787) iepazīstina ar vietējo floru, faunu un kultūras vērtībām. Aptuveni 25 kilometrus garais maršruts ved gar Ilgu un Šengeidas muižu, zinātniskajai izpētes stacijai, kā arī vienai no lielākajām koka baznīcām Latvijā. Tā ir Silenes Romas katoļu baznīca, kuras tagadējā ēka ir uzbūvēta 1913. gadā. "Baznīcā ir iespējams apskatīt ekspozīciju, kurā ir dažādi garīgās dzīves priekšmeti, kulta priekšmeti, medaljoni un relikvijas, kas radīti 18.–21.gadsimtā. Īpašs lepnums ir Liturģisko tērpu kolekcija. Tie ir ļoti skaisti un unikāli eksponāti," uzsver Latgales Tūrisma asociācija.

Visa maršruta garumā var vērot brīnišķīgus ezeru skatus un meža zvēru daudzveidību. Šeit pat atrodas arī kūrortviesnīcas "Silene Resort & spa", kur baudīt relaksējošu atpūtu.


Tā kā maršruts ved caur Pierobežas zonu, tajā uzturoties, jābūt noformētai speciālai uzturēšanās caurlaidei un personu apliecinošiem dokumentiem. Ar velomaršruta karti var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!