Foto: F64

Latvijas hokeja izlase pirmdien, 15. maijā, pasaules čempionāta trešajā spēlē "Arēnā Rīga" emocionālā cīņā un ar lielu apņēmību ar 4:3 pagarinājumā pieveica Čehijas valstvienību, gūstot pirmo uzvaru pasaules čempionātu vēsturē pār čehiem.

Latvijas hokeja izlase pēc atgriešanās pasaules čempionāta elitē ne reizi nebija uzvarējusi Čehiju, tikai vienu reizi cīnoties neizšķirti (kad vēl nebija spēlēs jānoskaidro uzvarētājs). Tagad Latvija pārtrauca šo neveiksmju joslu pret čehiem. Tādējādi Latvija arī tika pie pirmā panākuma un pirmajiem punktiem 2023. gada pasaules čempionātā, jo pirmajās divās spēlēs bija piedzīvoti zaudējumi pamatlaikā. Panākums pret čehiem palielina Latvijas izredzes cīņā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

Latvijas hokejisti šo maču iesāka diezgan apņēmīgi un izspēlēja vairākus cerīgus uzbrukumus, tomēr šajā mačā viņi nonāca iedzinējos. Čehi pirmos vārtus guva devītajā minūtē, kad Davids Nemečeks izpildīja precīzu metienu brīdi, kad Latvijas izlases vārtsarga Artūra Šilova priekšā bija trīs hokejisti.

Pirmajā trešdaļā Latvijas izlase turpināja darboties labi, taču rezultāts nemainījās. Otrā trešdaļa iesākās ar Čehijas pārsvaru, bet 23. minūtē latvieši nopelnīja iemetienu pretinieku zonā. Tajā izdevās uzvarēt, bet turpinājumā Rihards Bukarts saņēma ripu no Oskara Cibuļska un raidīja to pa vārtiem. Ripa izlidoja cauri spēlētāju burzmai un atrada ceļu Simona Hrubeca sargātajos vārtos.

62 sekundes vēlāk Ralfs Freibergs iesāka Latvijas izlases pretuzbrukumu, un tajā Mārtiņš Dzierkals devās uzbrukumā pa labo malu, un viņš izdarīja perfektu metienu tuvējā vārtu augšējā stūrī. Mača vidū, 30. minūtē, čehi atjaunoja neizšķirtu rezultātu. Romāns Červenka ļoti precīzi piespēlēja gar vārtu priekšu, ripu raidot garām uz ledus guļošajam Jānim Jakam, un Dominiks Kubāliks ar precīzu metienu rezultātu izlīdzināja.

Trešajā trešdaļā čehi darbojās aktīvi, bet viņiem vārtus apdraudēt neizdevās. Tad 46. minūtē Denisa Smirnova uzvarēts iemetiens Čehijas izlases aizsardzības zonā Latvijai ļāva atgūt vadību. Toms Andresons atspēlēja ripu Oskaram Cibuļskism, kurš izdarīja precīzu metienu no zilās līnijas. Ripa vārtos lidoja pēc rikošeta pret čeha slidu.
Latvijas hokejisti ilgstoši atvairīja Čehijas uzbrukumus, bet 57. minūtē tā tomēr nostiprinājās uzbrukuma zonā. Latvieši kļūdījās pozicionāli, Romāns Červenka atkal precīzi piespēlēja Mihalam Kempnijam, kurš izmantoja teicamo metiena pozīciju.

Spēle turpinājās pagarinājumā, kurā Šilovs vairākas reizes glāba Latvijas izlasi no vārtu zaudējuma. 44 sekundes pirms pagarinājuma beigām Latvija izrāva uzvaru. Jānis Jaks iegāja uzbrukuma zonā un izdarīja metienu no kreisās laukuma puses. Ripu Simons Hrubecs atvairīja, bet Oskars Batņa pirmais tika pie ripas un iebakstīja to vārtos.

Pasaules čempionāta turpinājumā pēc vienas brīvdienas Latvijas izlasei trešdien spēle pret Norvēģiju, bet tad turpinājumā jācīnās pret Slovēniju, Kazahstānu un Šveici.

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!