Foto: DELFI
Ja stādaudzētavā vai kādā tirdziņā esam iegādājušies konteinerstādus, tos dobē stādīt droši varam sākot no pavasara līdz pat rudenim, "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" atgādina dārzniece un arboriste Ilze Andersone. Tādēļ – ja vēlies labiekārtot dārzu ar jaunu puķudobi, vēl nekas nav nokavēts!

Plānojot dārza labiekārtošanas darbus, vispirms vēlams izveidot jaunās dobes skici. Tādējādi sapratīsi, cik lielu un kādas formas dobi vēlies dārzā redzēt, bet pēc tam uz stādaudzētavām varēsi doties jau ar konkrētu mērķi.

Taču ir situācijas, kad "paslīd kāja" un augi mirkļa iespaidā ir nopirkti – tad atliek vien ķerties klāt darbarīkiem un pielāgot dobi iegādātajiem augiem.

Soli pa solim, ko ievērot, veidojot dārzā mājvietu augiem, noskaties jaunākajā "Dārza jautājums" epizodē. Raidījuma noslēgumā dārzniece pastāsta, kā dārzā atbrīvoties no nelūgtajiem ciemiņiem – kurmjiem.

Vispirms Andersone iesaka nopirktos augus izkārtot iecerētajā vietā, lai izveidotu dobes kontūru un pielāgotu tās lielumu. Domājot par augu izkārtojumu dobē, vienmēr atceries, ka augstākie augi jānovieto aiz zemākajiem, lai redzami būtu visi. Ja dobe aplūkojama no visām pusēm, tad augstākos augus stādi tās vidū, bet zemākos – apkārt tiem.

Kad dobes kontūra izveidota, jāķeras klāt augsnes apstrādei – uzroc jau esošo augsni, kuru nedaudz atjauc ar komposta augsni, lai augiem nodrošinātu nepieciešamās barības vielas. Jau dobes veidošanas laikā no tās izlasi visas redzamās nezāļu saknes, kas atvieglos ravēšanas darbus vasaras laikā. Arī cieša augu sastādīšana mazinās nezāļu augšanu, taču tad jāatceras, ka vēlāk augus būs nepieciešams paretināt.

Ņem vērā, ka ziemcietēm stādāmbedre jāizveido nedaudz lielāka par augu sakņu kamolu. Pirms stādīšanas nedaudz atšķetini auga sakņu kamolu, lai tām būtu vieglāk ieaugties un attīstīties jaunajā vidē. Jauno augu dobē stingri iespied, lai no sakņu kamola izspiestu gaisu, kas traucē tām attīstīties. Pēc tam augus atliek vien laistīt un priecāties par to zaļošanu. Ņem vērā, ka laistīšanas darbus nevajadzētu veikt dienas karstumā, jo intensīvie saules stari var apdedzināt augu lakstus.

No 17. aprīļa 12 nedēļas ik pirmdienu pulksten 16 raidījumā “Dārza jautājums” kopā ar dārznieci un arboristi Ilzi Andersoni uz aktuālajiem dārza darbiem paskatīsimies ne vien no teorētiskās, bet arī praktiskās puses, bet katra raidījuma beigās atbildēsim uz skatītāju jautājumiem par jebkuru sasāpējušos dārza tēmu.

Tev ir jautājums par dārza darbiem? Raksti mums darzajautajums@delfi.lv! Mēs palīdzēsim atrast atbildi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!