Foto: F64

Latvijas hokeja izlase otrdien, 23. maijā, pārpildītā "Arēnā Rīga" sasniedza pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu, sagādājot pirmo zaudējumu Šveicei.

Latvijas hokejisti B grupas noslēdzošajā mačā ar 4:3 (0:0, 2:1, 1:2, 1:0) pagarinājumā uzvarēja Šveici, iegūstot trešo vietu apakšgrupā.

Ceturtdien Latvijai ceturtdaļfinālā Rīgā pretī stāsies Zviedrijas izlase.

Latvijas izlases labā vārtus pamatlaikā iemeta Ralfs Freibergs, Rodrigo Ābols un Kaspars Daugaviņš, bet pagarinājuma trešajā minūtē uzvaru nodrošināja Rūdolfs Balcers.

Tikmēr Šveices sastāvā vārtus guva Kevins Fiala, Marko Miranda un Andress Ambīls.

Šveices hokejisti, kuri jau priekšlaicīgi bija nodrošinājuši pirmo vietu B grupā, šajā mačā laukumā devās ar ne to spēcīgāko sastāvu, jo tika atpūtināti trīs vadošie uzbrucēji Niko Hišīrs, Deniss Malgins un Nino Nīdereiters. Šveices izlases vārtus šajā mačā sargāja pasaules čempionāta debitants Jorens van Potelberge, kurš Šveices līgā pārstāv Bīles komandu.

Latvija maču iesāka apņēmīgi un pašaizliedzīgi, nesaudzīgi metoties ripas ceļā. Šveice tikmēr šķita nedaudz miegaina, tomēr pamodās pirmā perioda otrajā pusē, vairākkārt radot spiedienu uz Artūra Šilova sargātajiem vārtiem. Tomēr ripu ķērājs spēlēja pārliecinoši. Šveicei piederēja pārsvars, bet pirmajā periodā vārti netika gūti.

Rezultāts tika atklāts 22. minūtē, kad Miks Indrašis uz zilo līniju piespēlēja Freibergam, kurš ar spēcīgu metienu pārspēja van Potelbergi. Teicami vārtu priekšā nospēlēja arī Rihards Bukarts, traucējot vārtsargam redzamību. Tiesneši gan devās skatīt video atkārtojumu, bet vārtu guvums tika ieskaitīs. 27. minūtes pašā sākumā Šveices hokejisti Latvijas zonā uzvarēja iemetienu, un ar zibenīgu metienu devītniekā neizšķirtu panāca Fiala.

Lai no jauna izvirzītos vadībā, Latvijai bija nepieciešamas tikai 32 sekundes – Balcers piespēlēja ātri slidojošajam Ābolam, kurš apspēlēja pretspēlētāju un no tuvas distances trieca ripu vārtos. Tas uzbrucējam bija piektais gols turnīrā jeb atkārtots visu laiku labākais sasniegums Latvijas izlasē.


Otrajā periodā ritēja aizraujoša cīņa, vairākkārt glāba Šilovs – arī izgājienu viens pret viens, bet noslēdzošās 20 minūtes Latvija varēja iesākt ar minimālu 2:1 vadību. Trešajā trešdaļā ritēja bezkompromisa cīņa, bet liela ripas kontrole piederēja Šveicei, kas vairākkārt radīja lielu spiedienu uz laukuma saimnieku vārtiem. 45. minūtē vairākumu nopelnīja Jānis Jaks, un tā laikā šveicieši bieži apdraudēja vārtus. Vārtus gan viņi neguva, bet tas izdevās vien piecas sekundes pēc tam, kad Latvija bija izturējusi mazākumu. Šveicieši sarīkoja kārtējo karuseli, pa vārtiem meta Marko Miranda, un ripa, pateicoties rikošetam, laimīgi atrada ceļu Latvijas vārtos.

Savukārt 54. minūtē Latvija nonāca neapskaužamā situācijā, jo pēc ilgstoša Šveice uzbrukuma turnīra vecākais hokejists Ambīls trieca ripu vārtos, izvirzot Šveici vadībā ar 3:2. Tomēr mājinieki parādīja apskaužamu raksturu, neizšķirta panākšanai bija nepieciešamas tikai 70 sekundes - Ābols pa kreiso malu aizslidoja pretuzbrukumā, piespēlēja uz labo pusi Daugaviņam, kurš ar spēcīgu metienu panāca 3:3.

Arī pamatlaika izskaņā Šveicei bija liels spiediens, taču Latvija pašaizliedzīgi to izturēja un godam nopelnīja punktu, sasniedzot ceturtdaļfinālu. Savukārt pagarinājumā jau izdevās izraut uzvaru - no iemetiena apļa savus pirmos vārtus turnīrā iemeta Balcers.

Ar šo uzvaru Latvija B grupā pacēlās uz trešo vietu - 13 punkti septiņās spēlēs. Ceturtdaļfinālā ceturtdien būs jātiekas ar A grupas otro spēcīgāko komandu Zviedriju. Mačs notiks "Arēnā Rīga".

Portāls "Delfi" piedāvāja Latvijas-Šveices mača teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!