Foto: Privātais arhīvs
Ne vairs tikai ārzemēs, bet nu jau arī pie mums arvien populārāki kļuvuši publiskie grāmatu apmaiņas plaukti, kur bez maksas var paņemt kādu lasāmvielu, kā arī atstāt to, kas pašam kļuvis lieks. Tikmēr talsenieki gājuši soli tālāk un izveidojuši augu apmaiņas punktu. Jo ne tikai ikvienai grāmatai ir īstās mājas, bet arī ikvienam augam! Kā piemājas saimniecībā "Druvas" radās ideja par šāda plauktiņa izveidi?

Kā stāsta saimniecības pārstāve Anete Duboviča, ideja radusies, pašiem saskaroties ar problēmu – daži no viņu lolotajiem augiem šķituši lieki – kāds bija pāraudzis un aizņēmis pārāk daudz vietas istabā, cits vienkārši nespēja iedzīvoties mājoklī. Un tā dzima doma, ka vislabākā iespēja, kā augiem dot otru dzīvi, būtu atrast jaunas mājas.

"Mūsu uzņēmuma sfēra ir augļkopība un dārzniecība, tāpēc pavisam mierīgi varētu teikt, ka daba un augi mums vienmēr bijuši mīļi. Bez šaubām, svarīgi ir arī Talsu pilsētas iedzīvotāji, kuri nu jau gadu gadiem atbalsta mūsu uzņēmuma pastāvēšanu. Tādēļ šķita vien vērtīgi atrisināt šo problēmu un izveidot kādu jauku vietiņu liekajiem augiem," stāsta Anete.

Galvenais augu apmaiņas plaukta mērķis ir atrast tiem jaunas, mīlošas mājas.

Šo ideju realitātē pārvērta saimniecības "Druvas" īpašnieks Jānis Dubovičs. Bez viņa iniciatīvas šis plaukts diez vai tiktu izveidots, uzsver Anete: "Iedvesmu smēlāmies no redzētajiem grāmatu apmaiņas plauktiem ārzemēs, kā arī tepat Talsos pie bibliotēkas. Taču kopumā Jānis pats, tā teikt, ar savu radošo ideju galvā, uzmeistaroja šo bezmaksas apmaiņas punktu. Taču, lai paskaidrotu plaukta funkciju sabiedrībai, Talsu uzņēmums "Epic Print" izveidoja mums skaistu baneri, ko šobrīd var apskatīt pie augu apmaiņas plaukta."

Foto: Privātais arhīvs

Anete atklāj, ka augu apmaiņas plauktam nav darbības principu (ja tos tā var nosaukt): ikviens var gan tikai nest šurp savu lieko augu, pretī neņemot neko, gan var tikai paņemt kādu pieejamo augu, neko nedodot pretī. Un, protams, var arī atnest savu augu, bet mājās soļot jau ar kādu citu.

Lai cilvēkiem, kas maiņas plauktā novieto savu izloloto, bet tomēr par lieku kļuvušo augu, nebūtu jāsatraucas par tā izdzīvošanu vai uzturēšanu, augu plauktiņš ir novietots blakus uzņēmuma dārzeņu namiņam. "Mēs, ja ne katru dienu, tad vismaz katru otro aizejam augus apskatīt – aplejam un aprūpējam tos. Ja kādam augam nepieciešama pārstādīšana vai kāda īpašāka aprūpe, tad darām arī to," pastāsta Anete Duboviča.

Lai gan apmaiņas punkts Talsos ir pavisam nesen – aptuveni mēnesi –, ir ļoti labi redzams, ka talsenieki labprāt iesaistās šajā aktivitātē: augi mainās katru dienu, turklāt ir dzirdamas daudzas pozitīvas un slavējošas atsauksmes par šo ideju un tās realizāciju.

"Kopumā mēs varam vien pateikties cilvēkiem par iesaisti un vēlmi augiem atrast jaunas mājas, jo tomēr bez cilvēku ieinteresētības šis plaukts nu nekādā ziņā nevarētu pastāvēt," sarunu noslēdz Anete Duboviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!