Foto: Publicitātes attēli

Klimatā, kur siltā sezona ir daudz īsāka par auksto, katra saulaina un silta diena ir vērtīga. Ja mājoklim ir balkons vai terase, sauli un svaigu gaisu var izbaudīt līdz pēdējam brīdim, tomēr daudzi īsti nezina, kādas mēbeles un aksesuārus izraudzīties un kā par tiem rūpēties, lai tie kalpotu pēc iespējas ilgāk. Lai to labāk izprastu, ar "Māja&Dārzs" pieredzē dalās "Ikea" Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus.

Kas vispirms jāņem vērā, domājot par ārtelpas iekārtošanu?

Izvēloties mēbeles un piederumus terasei vai balkonam, vispirms ir jānoskaidro, vai tās ir domātas lietošanai ārā. Šādas mēbeles ir noturīgākas pret laikapstākļu ietekmi un kalpos ilgāk. Jāpievērš uzmanība materiālam: vislabāk izvēlēties viegli kopjamas koka vai plastmasas mēbeles. Plastmasas mēbeles ir izturīgas un neprasa daudz pūļu kopšanā, turklāt izturīga plastmasa neizbalē, neplaisā un neizkalst UV staru ietekmē. Ilgtspējīgāka izvēle ir mēbeles no pārstrādātas plastmasas. Turpretī koks un citi dabiski materiāli padarīs iekārtojumu siltāku un mājīgāku.

Kā kopt āra mēbeles?

Ja iespējams, aukstajā gada laikā āra mēbeles ir jātur vēsā, sausā telpā. Ja tās glabā ārā, tad ieteicams tās apsegt ar speciāliem pārsegiem, kas pasargās tās no lietus, netīrumiem un saules. Ja mēbeles stāv ārā, tad pēc lietus vai sniega ir jānoslauka ūdens un sniegs no virsmām, lai nodrošinātu ventilāciju.

Foto: Publicitātes attēli

Esošās mēbeles sezonas sākumā vispirms ir pamatīgi jānotīra un jāparūpējas, lai tās būtu pienācīgi aizsargātas pret laikapstākļu ietekmi.

Āra mēbeles var tīrīt ar siltu ūdeni un saudzīgu mazgāšanas līdzekli. Tās var atsvaidzināt, nokrāsojot vai nobeicējot – papildu kārtiņa padarīs toni intensīvāku un virsmu – izturīgāku. Mēbeļu dzīvi var paildzināt pat tik vienkāršs darbiņš, kā skrūvju pievilkšana pēc ziemas.

Kā viegli atjaunot terases grīdu?

Īstais grīdas segums piedod terasei īpaši mājīgu noskaņu. Nav jāveic apjomīgs remonts – grīdu var atjaunot arī vienkāršāk. Lai kādu segumu izvēlētos, tam vajadzētu būt virs grīdas līmeņa, lai būtu iespējama brīva gaisa cirkulācija. Tā grīda būs labāk pasargāta no vides ietekmes.

Balkonam vai terasei var ātri iedot jaunu elpu, nomainot vienkārši grīdu. Var izraudzīties segumu, ko uzstādīt pašu spēkiem, nesaucot palīgā speciālistu. Piemēram, plastmasas, koka vai pat porcelāna terases flīzes var ieklāt pāris minūšu laikā un savienot pat bez darbarīkiem. Porcelāna grīda radīs īpaši izsmalcinātu stilu. Ja patīk just zem kājām dabiska koka siltumu, var izvēlēties koka flīzes. Grīdas segumus ir iespējams arī kombinēt, lai padarītu virsmu interesantāku.

Foto: Publicitātes attēli

Tāpat kā āra mēbeles, arī terases grīda kalpos ilgāk, ja par to pienācīgi rūpēsies. Ikdienā grīdas mūžu var paildzināt, to regulāri kopjot, bet, ja materiāls sāk izbalēt vai plaisāt, tad tā ir zīme, ka koka grīda ir jāatjauno ar beici.

Kā atjaunot koku, neieguldot lielus līdzekļus? Mēs visi vēlamies ietaupīt

Ir daži knifi, kā ātri un viegli atsvaidzināt terasi vai balkonu, nemainot mēbeles un grīdas segumu. Te var noderēt āra tekstils un piederumi. Vecās dārza mēbeles var papildināt ar jauniem spilveniem, dodot tām otro elpu. Mājīgumam var izmantot paklājus vai spilvenus, kas padarīs telpu mājīgāku, krāsaināku un interesantāku. Ar āra apgaismojuma palīdzību var radīt mājīgāku noskaņu terasē arī vakarā vai mākoņainās dienās. Šai nolūkā var likt lietā LED sveces, lampas ar saules baterijām vai LED lampiņu virtenes ar baterijām.

Foto: Publicitātes attēli
Foto: Publicitātes attēli

Daudziem neatņemama ārtelpas daļa ir zaļie augi un ziedi. Arī te ir iespējams dažādi improvizēt, piemēram, izveidojot iekarināmu augu kompozīcijas. Droši var rotaļāties ar krāsām un tekstūrām, kā arī veidot dobes dažādos augstumos, lai pilnībā izmantotu pieejamo vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!