Foto: Foto: Jan Kåre Rafoss

Eiropas rallijkrosa čempionāta 2023. gada sezonas otrajā posmā Portugālē RX Team Latvia pārstāvis Jānis Baumanis aizraujošās cīņās mainīgos apstākļos izcīnīja trešo vietu.

Kā portālu "Delfi" informēja sportista pārstāvji, pirms sacensību starta Montalegrē lija lietus, tomēr, sākoties pirmajai kvalifikācijai, trase sāka žūt. Baumanis savu braucienu veica ar sausam laikam paredzētajām riepām, kamēr konkurenti izvēlējās slapjā laika riepas. Antons Marklunds bija pārāks braucienā, bet kopējā ieskaitē Baumanis sasniedza ceturto labāko rezultātu.

Otrā kvalifikācija risinājās jau krietni sausākos apstākļos. Startējis no ārmalas, Jānis meistarīgi tika garām visiem saviem konkurentiem un nonāca brauciena vadībā. Uz džokera rēķina Marklundam izdevās gūt virsroku, līdz ar to Baumanis finišēja otrais.

Foto: Jan Kåre Rafoss

Trešā brauciena laikā lietus atgriezās, ievērojami apgrūtinot situāciju vēlāk startējošajiem braucējiem. Viņu vidū bija arī Jānis Baumanis, kurš savā braucienā palika aiz Marklunda un Enzo Ides, taču kopējā ieskaitē sasniedza astoto rezultātu, jo pirmā brauciena pārstāvji bija neķerami (Ide zaudēja 13 sekundes Sivertam Svardalam).

Pēdējais kvalifikācijas risinājās svētdien. Lietus mākoņi bija pametuši trasi un nokrišņi vairs nespēlēja lomu. Pēc pamatīgas grūstīšanās pirmajos pagriezienos, Baumanis nonāca iedzinējos. Piepeši priekšā esošais Patriks O'Donavans strauji samazināja ātrumu un sadursme bija neizbēgama. Ar acīmredzamiem bojājumiem mašīnas priekšējā daļā Jānis nepadevās un sasniedza devīto vietu, kas četru braucienu summā ļāva saglabāt vietu trijniekā aiz Ides un Marklunda.

Tiek uzsvērts, ka "RX Team Latvia" mehāniķi paveica lielisku darbu, jo pusfinālā pēc lieliska starta Baumanis nonāca līderpozīcijā un noturēja uzvaru līdz pat rūtotā finiša karoga sasniegšanai, nopelnot izdevību finālā startēt no pirmās rindas.

Diemžēl, Baumaņa mašīna izkustējās no starta pozīcijas mirkli pirms luksofora gaismu izdzišanas, par ko pienākas sods – otrs džokera aplis, kas Montalegres trasē maksā aptuveni četras sekundes. Jānis nepadevās, startā iekārtojās brauciena vadībā, kamēr viņam uz papēžiem mina Enzo Ide. Divu džokeru dēļ beļģu sportistu noturēt aizmugurē nebija iespējams, toties Baumanim izdevās iekārtoties starp Renē Minnihu un Tamasu Karai, finišējot trešajā vietā.

Pateicoties uzvarai sezonas pirmajā posmā Ungārijā Jānis Baumanis Portugāli pametīs dalot vadību čempionāta kopvērtējumā ar Enzo Idi – abi izcīnījuši 37 punktus, bet trešais ar 28 punktiem ir Antons Marklunds, kuru fināla startā pievīla sajūgs.

"Pirmā diena pa kalniem un pa lejām. Laikapstākļi spēlēja milzīgu lomu katrā braucienā. Neraugoties uz to, spējām pirmo dienu noslēgt labāko trijniekā. Ceturtajā kvalifikācijā trāpījāmies braucienā ar visspraigāko sižetu. Tika apskrāpētas visas durvis un buferi. Pusfinālā izmantojām jaunas riepas. Izdevās izcelt startu un kontrolēt tempu. Sapratām, ka mums ir ātrums un potenciāls kam vairāk. Stājoties uz fināla starta, sajūtas bija labas, veiksmīgi uzsildījām riepas. Ļoti ilgi gaidījām luksofora zaļo gaismu. Mašīna izkustējās uz priekšu un, diemžēl, nācās veikt divus džokerus," sacījis Baumanis.

"Beidzamajā startā sapratu, ka ir jāizspiež no mašīnas viss iespējamais un jācīnās sakostiem zobiem. Darīju visu iespējamo. Tas atmaksājās - trešā vieta sasniegta. Solidarizējos ar hokeja izlasi! Protams, ir neliela sāpe par pāragro startu, taču dažreiz tā gadās. Paldies visiem sponsoriem, atbalstītājiem, ģimenei, līdzjutējiem un, galvenokārt, komandai par lieliski sagatavoto mašīnu un atmosfēru sacensību laikā!" viņš turpina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!