Foto: Publicitātes attēli

"Hyundai" nodaļas vadītājs Lielbritānijā Maikls Kouls intervijā izdevumam "Top Gear" atklāja, ka Dienvidkorejas autoražotāja lidojošie automobiļi ražošanā ir gaidāmi jau līdz desmitgades beigām. Sākotnēji šie automobiļi, kas gaisā pacelsies un nolaidīsies vertikāli, tiks izmantoti nelielu kravu pārvadājumiem, bet vēlāk – arī pasažieru pārvadājumiem. "Hyundai" jau līdz šim ir prezentējis dažādas lidojošo automobiļu prototipus un šobrīd veic pārrunas ar Lielbritānijas valdību par tādu izmantošanas legalizēšanu.

"Hyundai" speciālu nodaļu lidojošu transportlīdzekļu izstrādei izveidoja 2019. gadā un par tās vadītāju norīkoja iepriekš NASA strādājušo Šinu Džaivonu. Kopš tā laika "Hyundai" ir demonstrējis lielam lidojošam dronam līdzīgus aparātus ar vertikālu pacelšanos un nolaišanos (VTOL).

Dienvidkorejas autoražotājam ir jau izdevies panākt vienošanos ar Koventrijas pašvaldību un Lielbritānijas valdību par "Air One" centra izveidi, kas ierīkos VTOL pacelšanās un nolaišanās punktus dažādiem bezpilota transportlīdzekļiem.

Pērn "Hyundai" apvienoja savus spēkus ar "Rolls-Royce", kas piekrita padalīties savā aviācijas pieredzē. Dienvidkorejiešu prezentētais lidojošā aparāta prototips, kas darbojas ar ūdeņradi, reāli strādājošā izpildījumā tikšot prezentēts 2025. gadā. Sērijveida ražošanā un brīvā tirdzniecībā tas gan nenonāks, bet ar to tiks demonstrētas ūdeņraža spēka agregāta priekšrocības.

Pirms diviem gadiem "Hyundai" prognozēja pirmo lidojošo taksometru parādīšanos 2025. gadā – tādus bija plānots ieviest ekspluatācijā lielākajās ASV lidostās. Šāds transportlīdzeklis spētu pārvietot piecus līdz sešus cilvēkus no satiksmes pārslogota pilsētas centra līdz lidostai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!