Teātra grupa “United Intimacy” mērķtiecīgi virzās savu iecerēto plānu virzienā. 9.septembrī savu pirmizrādi piedzīvoja pirmā neatkarīgās teātra grupas izrāde – Ingas Ābeles luga “Jasmīns” Viestura Kairiša režijā.
9.decembrī plkst. 19.00 Vāgnera koncertzālē notiks B.Brehta/K.Veila “Trīsgrašu operas” pirmizrāde, kas top kā teātra grupas “United Intimacy” un Latvijas Nacionālā teātra kopprojekts sadarbībā ar Latvijas Koncertdirekciju. “Trīsgrašu operas” izrādes Vāgnera koncertzālē šogad notiks 10., 15. un 16. decembrī plkst. 19.00.

“Trīsgrašu opera” ir viena no populārākajām B.Brehta lugām. Turklāt to varētu raksturot kā episkā teātra aizsākumu. Kas ir episkais teātris? Episkā teātrī izrādes varonis ir cilvēks, kas pārveidojas un pārveido, kura saprāts dominē par jūtām. Skatītājs šādā izrādē netiek „iesaistīts” lugas darbībā, bet kļūst par vērotāju un analizētāju. Suģestijas vietā dominē argumentācija. Episko teātri B.Brehts radīja pagājušā gadsimta 30-tajos gados kā novatorisku “jaunā” teātra formu, kā revolucionāru alternatīvu dramatiskā teātra žanram. Teātra grupai “United Intimacy” un režisoram Viesturam Kairišam episkā teātra vēstījums šķiet aktuāls tieši šodienas kontekstā, jo tas liek skatītājam ieņemt aktīvu pozīciju. Šis būs lugas iestudējums kamerversijā, kurā papildus sociālajam vēstījumam, kas ir tik būtisks Brehtam, tiks akcentētas cilvēciskās attiecības. Turklāt “Trīsgrašu operā” ir savienoti ne tikai episkā teātra principi, bet arī melodrāma, kabarē elementi un kino raksturīgā ainu montāža. Lugā parādās Brehta brīnumainā asprātība, dzirsksteļo burtiski katrs teikums, katra frāze. Tā nav opera un nav arī īsta dziesmu spēle. K. Veils šīs lugas žanram devis nosaukumu “drāma ar mūziku”. V.Kairiša “Trīsgrašu operas” iestudējumā muzikālos numurus izpildīs īsti ielu muzikanti, kurus jebkurš no mums noteikti ir sastapis Rīgas ielās.

Režisors V.Kairišs par iestudējumu: “Večuks, ielu muzikants, kurš muzicē uz kanāla tiltiņa pie Brīvības pieminekļa, kādu dienu pēkšņi sāk dziedāt “Balādi par Mekiju Nazi”. Tā šajā pilsētā šodien tiek iesviests stāsts par Mekiju Nazi -vienkāršu cilvēku, simpātisku noziedznieku, kurš fatāli iet pretim karātavām. Visi viņu mīlēja, bet ne pa īstam. Nodeva pa īstam. Bija īsta draudzība, kas tomēr neglāba. Mekijs iet pretim nāvei, bet arī nomirt viņam neļauj. Kāpēc šis stāsts tiek izstāstīts šodienas Rīgā? ....tāpēc, ka pasaule jau tomēr nemainās. režisors: Viesturs Kairišs
scenogrāfe/kostīmu māksliniece: Ieva Jurjāne
lomās: Ivo Martinsons, Maija Doveika, Uldis Dumpis, Ilze Rudolfa, Daiga Kažociņa, Ivars Puga, Lilija Greidāne, Gatis Gāga, Didzis Eglītis, Gundars Grasbergs
ielu muzikanti: Jānis Cīpars, Tamāra Rasputina, Jurijs Baskakovs.

Biļetes var iegādāties Nacionālā teātra kasē Latviešu biedrības namā tālr. 7322923 un Vāgnera koncertzāles kasē tālr. 7205492.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!