Foto: AFP/Scanpix
Ievērojamākais mobilās pasaules notikums pagājušajā nedēļā viennozīmīgi bija "Google I/O" izstrādātāju konference. Tajā "Google" dalījās savos rezultātos, plānos un jaunajās tehnoloģijās. Šogad gan izpalika jaunas ierīces - acīmredzot "Google" mācās no pērnā gada kļūdām, kad prezentēja neviena nesaprastu mūzikas koplietošanas ierīci "Nexus Q".


Uzlabotas 'Google' kartes un citi jaunumi

Foto: AFP/Scanpix

Lietotājus visvairāk priecēs jauninājumi "Google" kartēs, kurās integrētas "Google Earth" un "Streetview" iespējas, kā arī uzlabota vizualizācija meklējot konkrētas vietas un plānojot maršrutus (piemēram, atzīmējot kādu punktu kartē, no tās pazudīs maznozīmīgu ceļu nosaukumi un tiks izceltas tās ielas un ceļi, kas ved uz šo punktu).

Tāpat "Google" joprojām nezaudē cerības piesaistīt lietotājus savam sociālajam tīklam "Google Plus". Tajā ieviesta jauna, visai unikāla automātiska bilžu apstrāde un atlase, kas no simtiem bilžu automātiski atlasīs dažus desmitus, kurās apvienotas tehniski labākās un autoram interesējošākās bildes. Protams, lai šāds algoritms darbotos ir jāuztic "Googlei" visai daudz privātās informācijas, pēc kuras vadoties "Google" atpazīs tuvākos cilvēkus.

Dienas gaismu ieraudzīja arī jauna saziņas aplikācija "Google Hangouts", kas nodrošina saraksti, audio un video zvanus. Kaut gan aplikācija ir ērta un bez maksas piedāvā tādas iespējas, par ko līdzīgi servisi liek maksāt (vairāku lietotāju videokonference), tā jau izpelnījusies kritiku, jo vairs neatbalsta universālo saziņas protokolu XMPP/"Jabber". Šis ir kārtējais "Google" solis, kas ir klajā pretrunā ar uzņēmuma postulēto atvērto risinājumu atbalstīšanu.

Vairāk par "Google I/O" var uzzināt mājaslapā.

2013. gada pirmā ceturkšņa (13Q1) rezultāti


Foto: Reuters/Scanpix

Apkopojot pirmā ceturkšņa datus redzamas visai straujas izmaiņas. Pirmkārt jau "Android" turpina savu šķietami neapturamo kāpienu. Izaugsmes temps gan ir mazliet mazinājies, taču kopējie rezultāti ir ievērojami. Savukārt "Apple" nometnē redzami tipiski "zāģveida" rezultāti - pamatīgs kritiens pēc Ziemassvētku perioda. Taču drūmākie rezultāti ir daudzu iemīļotajam HTC - neskatoties uz jauno uzslavas pelnošo viedtālruni HTC One, uzņēmums ir izkritis no top 10.

Pirmā ceturkšņa pārdotākie viedtālruņi


Foto: DELFI

"Samsung" - 69 miljoni

"Apple" - 37,4 miljoni

"Huawei" - 10,5 miljoni

LG - 10,3 miljoni

Lenovo - 8,9 miljoni

ZTE - 8,6 miljoni

"Sony" - 8,1 miljoni

"Coolpad" - 7,1 miljoni

"Nokia" - 6,1 miljoni

"Blackberry" - 6 miljoni

Kā jau minēts - topā vairs nav HTC. Tā vietu ieņēmuši kārtējie ķīnieši - "Coolpad". Savukārt ZTE produktu klāstā jau pieskaitāmi pirmie "Firefox OS" telefoni.

Pirmā ceturkšņa pārdotāko viedtālruņu OS


Foto: DELFI

"Android" - 159 miljoni

iOS - 37,4 miljoni

"Windows Phone" - 6,3 miljoni

"Blackberry" - 6 miljoni

"bada" - 1,8 miljoni

"Symbian" - 0,5 miljoni

Būtiskākās izmaiņas - "Symbian" turpina dramatiski krist. Kas ir visai loģiski, zinot cik ļoti "Nokia" vairs nemīl savu veco OS un cik intensīvi propagandē "Windows Phone".


'Blackberry' met plinti krūmos



Pēdējā laikā kanādiešu "BlackBerry" iet tik gauži, ka uzņēmums sāk soli pa solim atteikties no savām būtiskākajām īpašībām. Pirmais upuris bija fiziskā klaviatūra, kas nu ir pazudusi no jaunākā "Blackberry" telefona (joprojām gan ir pieejami citi modeļi ar klaviatūru).

Otra lieta, kas izcēla "BlackBerry" telefonus citu vidu ir BBM saziņas aplikācija, kas pieejama visiem "BlackBerry" lietotājiem un nodrošina kodētu, momentānu bezmaksas saziņu.

Visai negaidīti "Blackberry" izziņoja padarīt BBM pieejamu arī citām OS - "Android" un iOS. Nav gan skaidrs kā tas palīdzēs uzņēmumam gūt peļņu, jo lietotājam BBM ir bezmaksas, taču uzņēmumam tas sagādā papildus uzturēšanas izmaksas.

Plānots, ka BBM aplikācijas būs pieejamas vasarā.

'Google' kašķējas ar 'Microsoft'


Foto: Reuters/Scanpix

Mazs kašķis izcēlās starp milžiem "Google" un "Microsoft". "Google" palūdza "Microsoft" izņemt no "Windows Phone" veikala "Youtube" aplikāciju, kas nav pašu "Google" izstrādāta. Galvenā problēma - šajā aplikācijā netiek rādītas reklāmas.

"Microsoft" aicina "Google" izstrādāt pašiem savu "Youtube" aplikāciju, taču "Google" īpaši nesteidzas atbalstīt "Windows Phone" platformu.

Jāatzīst, ka tā jau ir zināma tendence - arī "Instagram" aplikācija joprojām nav pieejama "Windows Phone" vidē.

Dārgais randiņš ar 'Apple' šefu


Foto: Reuters/Scanpix

Pirms pāris nedēļām aizsākās interneta izsole, kurā varēja nopirkt iespēju tikties ar "Apple" šefu Timu Kuku. Jau pirmajās dienās tika sasniegtas absurdi augstas summas. Šobrīd izsole ir beigusies un par iespēju tikties ar Kuku kāds turīgs cilvēks samaksās 610 tūkstošus dolāru.

Jāpiebilst, ka visa nauda tiks ziedota labdarības organizācijai, kas darbojas cilvēktiesību jomā.

Un cik tu maksātu par tikšanos ar sev nozīmīgu cilvēku?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!