"Delfi" aculieciniece Talma 24. maijā apmeklējusi Rīgas zooloģisko dārzu, bet apskates laikā viņa konstatējusi bēdīgu ainu – leduslāča Romeo voljēra baseinos nav iepildīts ūdens, lai gan gaisa temperatūra bijusi vairāk nekā +20 grādi. Zooloģiskajā dārzā atzīst, ka vienu no baseiniem lācis spītīgi neizmanto, bet otrs baseins tieši tajā dienā tika uzkopts.

"Leduslācis vai kamielis?" neizpratnē ir Talma, kura ir nobažījusies par ūdens neesamību voljēra baseinos. "Baltajam leduslācim nav ne pilītes ūdens. Vai "Rīgas Zoo" balto lāci uzskata par kamieli, kas siltā laikā var iztikt bez ūdens un mazgāšanās?" taujā zoodārza apmeklētāja.

"Skumji bija vērot, ka baltajam lācim nevienā no baseiniem nav ne pilītes ūdens!" sašutusi ir Talma. Viņa ir neizpratnē, kāpēc laikā, kad viens baseins tiek tīrīts – otrā netiek ielaists ūdens. Āra temperatūra bijusi pāri par +20 grādiem.

Arī "Delfi" aculieciniece Ance ir nobažījusies par lāča apstākļiem voljērā. "Bijām 22. maijā, baseins bija aizaudzis un netīrs, nekur nemanīju pat bļodiņu ar tīru ūdeni, kuru lācis varētu padzerties. Otrā voljērā, kuru it kā lācis var izmantot, vispār valdīja bardaks – tukšais baseins bija pilns ar lapàm un citiem vēja sanestiem gružiem, malas aizaugušas ar nezālēm. Diezgan bēdīgs skats valdīja zoodārzā," norāda Ance.

Ar portālam "Delfi" starpniecību zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns izsaka pateicību aculieciniecei Talmai, kura šādi izrādījusi rūpes par leduslāci Romeo. "Mūsu leduslācis Romeo, tāpat kā citi lāči, ir konservatīvu uzskatu dzīvnieks. Ja viņam patīk plunčāties savā baseinā, tad citus viņš negrib izmantot," skaidro Lielkalns.

Kā norāda zoodārza pārstāvis, leduslācim ir piešķirti divi voljēri, kuros katrā ir pa ūdenstilpei. "Tad varētu cerēt, ka dzīvnieks dosies peldēties otrā baseinā. Taču neskaitāmas reizes esam pārliecinājušies, ka Romeo meditē baseina malā, bet ūdenī neiet. Šis baseins ir daudz seklāks par viņa personīgo baseinu. Gluži loģiski, ka turēt piepildītu milzu baseinu, kuru dzīvnieks neizmanto, ir nesaimnieciski, jo tāpat ūdens tajā ir regulāri jāmaina un baseins jāmazgā," informē Lielkalns.

Dienā, kad zoodārzā viesojusies Talma, leduslāča iecienītajā baseinā notikuši uzkopšanas darbi, tāpēc no tā izlaists ūdens. "Leduslāča personīgais baseins bija kļuvis netīrs, tādēļ 24. maija pēcpusdienā sāka izlaist ūdeni. Savukārt ķepainis tika ierobežots otrā voljērā," norāda zoodārza pārstāvis.

Jau 25. maija rītā notikuši Romeo baseina tīrīšanas darbi, bet ap pusdienas laiku tas jau ticis izmazgāts, kā arī piepildīts ar ūdeni. "Jau 25. maijā lācis Romeo varēja izmantot abus voljērus un, pie pirmās iespējas, doties peldē nomainītajā ūdenī," mierina Lielkalns.

Viņš pastāstīja, ka ūdens nomaiņas process aizņem divas dienas, jo baseina tilpums ir vairāk nekā 200 kubikmetri ūdens. Tiesa, kā atzīst Lielkalns, šis process nevar notikt ļoti īsā laikā.

"Lāča baseina mazgāšana notiek regulāri – vienu reizi 1,5-2 nedēļās. Darbu biežumu ietekmē gaisa temperatūra un vidē notiekošie procesi. Jo karstāks, jo ātrāk baseinā aug aļģes, jo biežāk tas jātīra. Lai lācis šajā laikā varētu uzturēties ārā un nebūtu ieslēgts iekštelpās, viņš tiek norobežots otrā voljērā. Dzīvniekam iekštelpās tiek nodrošināts dzeramais ūdens, ko tas labprāt arī izmanto," pauda Lielkalns.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!