Aizvadītās nedēļas nogalē ar portālu "Delfi" sazinājās satraukti Saldus novada iedzīvotāji, kuri bija novērojuši melnu dūmaku un tumšas krāsas dubļus Nabagupītes krastā Emburgā. Iedzīvotāji bažījās, ka upē un no tās Saldus ezerā nonāk pēc riepu un plastmasas plēvju pārstrādes pāri palikušie pelni.

"Pie upes, kas plūst uz Saldus ezeru, kurā mēs visi vasarās peldamies, tiek izgāzti bīstamie atkritumi – pēc riepu un plēvju dedzināšanas pāri palikušie pelni. Veidojas pārpurvojusies teritorija. Pelni nokļūst arī ūdenī," portālam "Delfi" klāstīja vietējā iedzīvotāja, kura personīgi bija apsekojusi privāto teritoriju, kur atkritumi tiek izgāzti.

"Pelniem pa virsu tiek bērti būvgruži, bet, vai ar to ir pietiekami? Vai šādi netiek nodarīts kaitējums cilvēkam un dabai?" vaicā lasītāja.

Informāciju par atkritumiem tiem neatbilstošā privātā teritorijā Nabagupītes (Vēršādas pieteka) krastā 15. martā saņēmis arī Valsts vides dienests (VVD), portāls "Delfi" uzzināja dienestā.

Apsekojot teritoriju, VVD inspektors secināja, ka netālu no Nabagupītes ir novietoti pelni, kas radušies, dedzinot šķeldu koģenerācijas stacijā. "Toksisku vielu klātbūtne un piesārņojums vidē, tostarp ūdenī, par ko bažas pauduši vietējie iedzīvotāji, nav atklāts," apliecināja VVD pārstāve Maruta Bukleviča.

Notikušajā iespējamais vainīgais ir uzņēmums SIA "Ekovalis Latvija". Tā pārstāvis vides inspektoram teritorijas apsekošanas laikā skaidroja, ka pelnus bija plānots atdzesēt un nodot zemniekiem.

Konkrētajā teritorijā pagaidu glabāšanai izberot pelnus, ir pārkāptas normatīvo aktu prasības. VVD inspektors uzdevis pārkāpumu novērst.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!