Foto: Kadrs no video
Lūsis rāmi staigā pa meža ceļu, tuvojas ceļmalā apturētiem auto un "atzīmējas". Šādu nesteidzīgu, bet drošu dzīvnieka rīcību var vērot Andra Strazdiņa mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicētā video. Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vecākais speciālists Vilnis Skuja atzīst, ka nezina situācijas kontekstu, tāpēc lūša rīcību grūti skaidrot.

Video publicētājs Andris Strazdiņš norāda, ka lūsi nav filmējis pats, taču dzīvnieks esot iemūžināts Smārdē.

Neko vairāk par video tapšanas apstākļiem viņš nav atklājis.


Ar video iepazinies arī DAP vecākais speciālists un dabas pētnieks Vilnis Skuja, kurš atzīst, ka dzīvnieka drošajai uzvedībai varētu būt lērums argumentu.

"Zinu tādus gadījumus, ka lūsis noiet gar mašīnām un tās apčurā. Šobrīd viņš ir aktīvs, jo viņam vai nu ir tikko beidzies riests vai arī tas joprojām turpinās," viedokli pauž speciālists, piebilstot, ka mašīnas lūša teritorijā ir tikai svešķermenis, ko iezīmēt. Arī vizuāli dzīvnieks izskatoties pilnīgi vesels. Speciālists gan nevarot arī pilnībā izslēgt, ka dzīvniekam ir veselības problēmas. Tomēr tādā gadījumā būtu jānoņem analīzes.

"Twitter" lietotāja publiskoto video ir ārkārtīgi sarežģīti komentēt, atzīst Skuja. Nav zināms, kur lūsis ir filmēts, vai tas ir savvaļas dzīvnieks, vai varbūt kādu laiku dzīvojis ar cilvēku. Varbūt lūsis ikdienā dzīvo cilvēka un automašīnu tuvumā un zina, ka tās nav bīstamas.

"Šādos gadījumos video publiskotājiem tomēr būtu dažos vārdos jāpaskaidro konteksts. Tikpat labi konkrētais lūsis filmēts Čehijas dabas parkā, kur pieradis pie cilvēkiem," vērtē Skuja.

Viņam zināms, ka lūšus bieži pieradina Krievijā. Pēc tam palaiž atkal savvaļā vai ļauj brīvi uzturēties noslēgtā teritorijā.

"Šobrīd viss, ko mēs redzam, ir tas, ka lūsis pastaigājas un pačurā uz mašīnas. Tas ir tas notikums, ko redzam," kritisks ir Skuja.

Jau ziņots, ka Valsts meža dienests (VMD) kopš 2021./2022. gada medību sezonas vairs nenosaka pieļaujamo lūšu nomedīšanas apjomu un neizsniedz lūšu medību atļaujas.

Šāds lēmums saistīts ar lūša kā medījamas sugas statusa maiņu.

Iepriekšējos gados vienā sezonā nomedījamo dzīvnieku limits Latvijā bija 100 lūši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!