Foto: DELFI Aculiecinieks
Vairāki aculiecinieki no Saldus, Kuldīgas un Tukuma novadiem portālam "Delfi" iesūtījuši fotogrāfijas, kurās redzami interesantas formas lidmašīnu mestie loki debesīs.

Viens no aculieciniekiem portālam "Delfi" raksta, ka šādu skatu novērojis Saldū. "Kāds no "Boeingiem" veicis lielus lokus veidojot debesīs neredzētu skatu," viņš skaidro.

"Ap pulksten 13.45 Saldus novadā debesīs bija novērojamas interesantas lidojumu pēdas," informē Rihards. Pulksten 14.15 lidmašīnas riņķošana debesīs vēl aizvien turpinājusies, aculiecinieks papildina.

Arī Kuldīgā aculiecinieks novērojis ko līdzīgu. "No Kuldīgas novada paveras šāds skats. Lidmašīna veikusi jau četrus apļus," raksta novērotājs.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Tukumnieks Ingus portālam raksta, ka pārsteidzošus kadrus uzņēmis pēc pulksten 15. "Interesants, skaists skats, gleznojums debesīs, ar kuru mūs pārsteidz lidmašīnu mestie loki virs Tukuma. Ļoti skaisti. Pēc lokiem izskaitīju, ka lidmašīna metusi vismaz 10 lokus," pauž Ingus.

Saldus novada pašvaldības pārstāve Zane Šteina pieļauj, ka debesīs novērotais varētu būt saistīts ar starptautisko militāro mācību "Saber Strike 2018" tuvošanos. Pārstāve pauž, ka mācības sāksies 3. jūnijā un ilgs līdz 15. jūnijam, tāpēc, iespējams, šobrīd notiek gatavošanās darbi pasākumam.

Šteinas versiju apstiprina Aizsardzības ministrijā. Tur portālam "Delfi" skaidro, ka šobrīd Baltijā sācies intensīvs militāro mācību, apmācību un vingrinājumu posms. Tāpēc pa Latvijas autoceļiem pārvietojas gan Latvijas, gan sabiedroto spēku bruņotā militārā tehnika, un arī gaisā gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā lido militārās lidmašīnas, helikopteri.

Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam, skaidro ministrija.

Aizsardzības ministrija aicina iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas varētu rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanu pa autoceļiem.

Iedzīvotāji arīdzan aicināti neuztraukties, redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem, vienību izvietojumiem, kā arī redzot tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!