Foto: DELFI Aculiecinieks

Janvāra izskaņā "Delfi" aculiecinieks Gatis Vilbrants Saldus pilsētas teritorijā iemūžinājis Amerikas ūdeli, pusdienās notiesājot nelielu asari.

"Amerikas ūdele. Atkal. Nu var teikt, ka šis dzīvnieks iedzīvojies – ar viņu esmu saskrējies nu jau trīs reizes, katru reizi citā vietā," ziņo Gatis. "Ja mēra attālumu starp tālākajiem punktiem, tad sanāk, ka 2,2 kilometrus pa Cieceres upi. Saldus pilsētas zonā."

Gatis pieļauj, ka dzīvnieks, visticamāk, ir kādas zvēraudzētavas bēglis. "Ūdelēns lieliski zina, kas ir cilvēks un kur var iegūt pārtiku," spriež aculiecinieks.

Kā portālam "Delfi" iepriekš skaidroja Zoologs un Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš, tad Amerikas ūdele, no nebrīves nokļūstot dabā, ātri pielāgojas dzīvei savvaļā. Tā top par nopietnu draudu Latvijas ūdensputnu sugām, no kuru olām un cāļiem vai pieaugušiem īpatņiem plēsēji galvenokārt pārtiek.

"Jebkurš ornitologs var pateikt, ka vairošanās sezonā galvenais ūdensputnu mirstības iemesls Latvijā, ir ūdeles," teic Ozoliņš, kurš pārliecināts, ka šo iemeslu dēļ zvēraudzētājiem būtu sevišķi rūpīgi jāuzrauga, lai viņu nodarbe būtu droša un nekaitīga citiem.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!