Foto: DELFI Aculiecinieks
Aizvadītajā nedēļā savā īpašumā Siguldas novadā ar kameru pie zvēriem ierīkotās barotavas pazīstamais uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš fiksējis mielojamies lāci. Speciālists norāda – pie barības pieradināts lācis cilvēkam var būt bīstams.

Telefonsarunā ar "Delfi" Krūmiņš stāsta, ka barotavu ierīkojis savā 100 hektārus plašajā īpašumā starp Siguldu un Turaidu – nacionālā parka teritorijā pie Gaujas. "Barotava ir briežiem, parasti tur izmētāju bietes un kartupeļus. Bet tad es izgāzu arī tās divas tortes tur ārā, lai tiem briežiem tiek. Un tad divas naktis pēc kārtas nāca lācis. Vairāk torti nedošu," klāsta Krūmiņš.

Krūmiņš stāsta, ka līdz šim konkrētajā vietā lāčus netika manījis. "Tagad briežus nevar šaut, bet mēs piebarojam ar bietēm, kartupeļiem, lai dzīvnieki zina. Kamerā redzēju, ka lācis, redzot, ka nav tortes, dusmīgs palicis," bažas pauž uzņēmējs. "Tagad man bail iet, ka lācim neuzskrienu, varbūt gaida, ka medu nesīs."

Latvijas Valsts Mežzinātnes institūta "Silava" pētnieks Jānis Ozoliņš norāda, ka Krūmiņa zvēru barotava no foto izskatās bezatbildīgi ierīkota, ņemot vērā Āfrikas cūku mēra epizootijas ierobežošanas noteikumus. "Kas attiecas uz lāča bīstamību, tad pie barības pieradināts lācis var būt bīstams, jo lāčiem ļoti ātri veidojas saistība – cilvēks/barība, kas pārmāc bailes no cilvēka," brīdina speciālists.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni - 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!