Foto: DELFI Aculiecinieks
Aknīstes novada Gārsenes pagastā atrodas vairāki vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļi. Viens no tiem ir 1906. gadā celtā Gārsenes kapu kapliča, kas šobrīd nepietiekamu atjaunošanas darbu dēļ atrodas ļoti sliktā stāvoklī, ar portālu "Delfi" dalās aculieciniece Līga.

Gārsenes kapu kapliča atrodas Gārsenes evaņģēliski luteriskās draudzes kapsētas vidusdaļā, starp vecajiem un jaunajiem apbedījumiem, tuvu luterāņu baznīcai.

Kapliča ir barona Budberga veltījums savai pāragri mirušajai sievai baronesei Vorsai- Budbergai. Tā celta 1906. gadā un ir kultūrvēsturiskais mantojums, vietējās nozīmes kultūras piemineklis. Tomēr par spīti tās nozīmīgumam, kultūras pieminekļa īpašnieks neveic kultūras pieminekļa saglabāšanu, sašutusi ir portāla "Delfi" lasītāja Līga.

Starp Gārsenes novadā esošajiem vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļiem ir Gārsenes muižas dzīvojamā ēka (Gārsenes pils); Gārsenes luterāņu baznīca, kas būvēta 1905. - 1906. gadā, Gārsenes kapliča, kas būvēta 19 gadsimta beigās pie Gārsenes luterāņu kapsētas; kā arī trīs arkveida tiltiņi.

"Šobrīd Gārsenes kapu kapliča atrodas degradējošā un pavisam bēdīgā stāvoklī - izsisti kapličas logi un izlauztas logu aizsargrestes, sabrukušas kapličas galvenās ieejas trepju sānu daļas un trepju pamatnes laukuma segums, izdrupuši gabali no kapličas ģērboņa, izdrupušas kapliču ieskaujošās sētas mūra stabu daļas, izrūsējuši un sašķiebušies kapličas sētas vārti. Kapličas aizmugurē stāv sabojāta kapu pieminekļa pamatnes detaļa," ar portālu "Delfi" dalās Līga, kura kultūras pieminekļa slikto stāvokli iemūžinājusi fotogrāfijās.

Līga skaidro, ka, viņasprāt, "ļoti nesmuki ir tas, ka pat Latvijas 100 gadu jubilejas gadā kultūras pieminekļa īpašnieks nespēj sakopt kapliču".

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", kapsētu ierīkošana un uzturēšana ir viena no pašvaldību funkcijām. Pašvaldībām jāparedz, vai būs nepieciešama kapsētas paplašināšana tuvāko 12 gadu laikā, kā arī aizsargjoslas ap kapiem.

Gārsenes pagasta teritorijas plānojuma dokumenti no 2008. līdz 2020. gadam skaidrots, ka: "Padomju gados kapliča vairākkārt cietusi no demolēšanas. Šobrīd tā ir sakopta, taču tās atjaunošanai nepieciešami lielāki kapitālieguldījumi".

Gārsenes pagastā kopā atrodas trīs kapsētas – Gārsenes evaņģēliski luteriskās draudzes kapsēta un tai līdzās esošā katoļu kapsēta, kuru kopējā platība ir 3 hektāri. Gārsenes evaņģēliski luteriskās draudzes kapsēta atrodas uz draudzes zemes Gārsenes ciema vēsturiskajā centrā. Šobrīd tā ir lielākā un vairākus gadu desmitus bija vienīgā kapsēta pagasta teritorijā. Kapsētā atrodas vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis – Gārsenes luterāņu baznīca, bet pie kapsētas – 19 gadsimta beigās būvētā kapliča. Pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū līdzās esošajai kapsētai tika izveidota Gārsenes katoļu kapsēta. Tā kā abās kapsētās ir pietiekami daudz vietas apbedījumu veikšanai, tad tuvāko 12 gadu laikā to teritoriju paplašināšana netiek plānota.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti “Galactico” 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu! Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa “Delfi Aculiecinieka” tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!