Ceturtdien, 26. oktobrī, vētra no jūras Papē izskalojusi īpatnēju vielu ar specifisku smaku, portālam "Delfi" ziņo aculiecinieks. Valsts vides dienestā vielas izcelsmi skaidros, bet tiek lēsts, ka tā nav agresīva un draudus nerada.

Aculiecinieks klāsta, ka viela ir mīksta, smakojoša un tās gabali ar lielāku vai mazāku intensitāti izskaloti vismaz puskilometru garā posmā Jūrmalciema virzienā. "Esmu redzējis vētras izskalotus parafīna gabalus. Tas skaidrojams ar netālu esošo Būtiņģes naftas termināli. Šoreiz viela ir pavisam atšķirīga," teic aculiecinieks.

Valsts vides dienesta Liepājas reģionālās vides pārvaldes Resursu kontroles vadītājs pārstāvis Andris Junkurs sacīja, ka dienests mēģinās noskaidrot iespējamo vielu un tās izcelsmi. Šobrīd neesot pamats domāt, ka viela videi ir agresīva.

"Pagaidām izskalotie apjomi nav tādi, lai būtu jāpiesaista pašvaldības resursi un jāattīra pludmale," sacīja Junkurs. Turpmākās dienas vides dienests uzturēšot kontaktu ar vietējiem iedzīvotājiem, lai kontrolētu, vai izskalojumu kļūst vairāk. VVD pieļauj, ka tas varētu būt bijis īslaicīgs laikapstākļu radīts izskalojums un jūra to atkal akumulēs.

Portāls "Delfi" ziņoja par apjomīgiem parafīnveidīgas vielas gabalu izskalojumiem Papes pludmalē 2016. gada septembrī. Valsts vides dienestā pieļāva, ka, iespējams, jūras krastā parafīnveidīgās granulas nonākušas, pārtikas parafīnam noplūstot no kāda starptautiskos ūdeņos peldoša kuģa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!