Foto: DELFI Aculiecinieks

Jau vairākus desmitus gadu un joprojām dabas parka "Pape" teritorijā atrodas kaudzēm riepu, portālam "Delfi" ziņo lasītājs. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) par šo piesārņojumu ir informēta, taču plāta rokas: pagaidām risinājums riepu aizvākšanai nav atrasts. Savukārt Valsts vides dienests (VVD) licis zemes īpašniecei teritoriju sakārtot līdz 15. decembrim.

Lasītājs klāsta, ka riepas tagadējā dabas parka teritorijā atrodas jau kopš padomju laikiem, kad tās tur pameta armija, – vismaz 30 gadus. "Mainās vides ministri, mainās ierēdņi, bet riepas paliek," rezumē lasītājs. Viņš novērojis, ka riepas atrodas arī Papes ezera ūdeņos.

Arī DAP apliecina, ka piesārņojums Papes dabas parkā, kas atrodas daļēji uz privātas, daļēji uz valstij piederošas zemes, radies jau padomju laikā. Dabā pamestās riepas ir Padomju savienības armijas "mantojums".

"Patlaban sadarbībā ar citām valsts pārvaldes institūcijām tiek meklēts risinājums, lai teritoriju sakoptu – tam nepieciešami līdzekļi gan fiziskai piesārņojuma savākšanai, gan noglabāšanai piemērotos apstākļos vai pārstrādei," norāda DAP komunikācijas speciāliste Maija Rēna.

Līdz šim dabas sargi problēmu nav risinājuši, jo savā pārziņā zemes Papes dabas parkā pārņēmuši vien pirms dažiem mēnešiem. "Jautājumu neesam paspējuši risināt, jo budžetā tam nebija paredzēti līdzekļi," pauž Rēna.

Tikmēr VVD informē, ka 13. oktobrī dienests zemes īpašniecei uzlicis par pienākumu teritoriju sakārtot līdz 15. decembrim. "Dienests īpašniecei licis riepas savākt un nodot atkritumu apsaimniekotājam, kas tiesīgs apsaimniekot nolietotas riepas," teic VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča. Ja īpašniece uzdoto nepildīs, dienests rosinās lietvedību par atkritumu neapsaimniekošanu.

Tiesa, pirmā lietvedība pret zemes īpašnieci sākta jau 15. septembrī. Pēc tam, kad inspektori teritoriju bija klātienē apsekojuši 9. augustā un konstatējuši riepu piesārņojumu. Administratīvā pārkāpuma protokols noformēts par teritorijas piegružošanu, tomēr lietvedību nācies apturēt, jo zemes īpašniece, pensionēta privātpersona, dienestam iesniedza sertificēta mērnieka apliecinājumu, ka riepas teritorijā atradušās, pirms viņa to ieguva savā īpašumā kā kompensējamo zemi. Tādējādi teritorijas piesārņojums nav uzskatāms par viņas vainu, skaidroja Bukleviča.

Dabas parks dibināts 2003. gadā, lai aizsargātu nozīmīgo dabas teritoriju un ligzdojošos, caurceļojošos putnus. Dabas parks aizņem 10 853 hektārus un atrodas Nīcas un Rucavas novadā.

DAP informācija liecina, ka dabas parks "Pape" iekļauts Eiropas Savienības īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā "Natura 2000". Parkā atrodas divi starptautiskas nozīmes mitrāju kompleksi – Nidas tīrelis un Papes ezers. Parkam ir turpat 25 kilometrus gara jūras piekraste ar kāpu mežiem, pelēkajām un baltajām kāpām - biotopiem, kas Eiropas mērogā jau kļuvuši par dabas retumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!