Foto: DELFI Aculiecinieks
Sestdien visā Latvijā plosījās spēcīga vētra. Saulkrastus tā skāra sevišķi smagi, par ko liecina desmitiem "Delfi" aculiecinieku sūtītas fotogrāfijas un stāsti.

Pieturoties saulainam un karstam laikam dienas pirmajā pusē, liela daļa cilvēku 12. augustā Saulkrastos un apkārtnē atpūtās pludmalē pie jūras. Tomēr jau pēcpusdienā sākās spēcīgs negaiss, kas pārsteidza atpūtniekus.

"Mums paveicās, ka mēs ar bērnu paguvām aizskriet uz mājām vēl pirms lietus. Ārā ļoti strauji satumsa. Sāka līņāt. Tad kaut kas sāka sisties gar palodzi, izrādījās, ka sākusies krusa," portālam "rus.delfi.lv" klāsta Irina. "Vēl pēc kāda mirkļa mums dzīvoklī pazuda gaisma. Kopā ar to arī ūdens. Tā kā bija tumšs un tāpat nebija, ko darīt, devāmies gulēt."

Drīz vien gan Irina aiz sava loga sadzirdēja motorzāģa rūkoņu. Izejot uz balkona, ieraudzīja vairākus ugunsdzēsējus. Izrādījās, ka pagalmā sagāzušies trīs milzīgi bērzi. Spēcīgais vējš bija tos nogāzis, ar visām saknēm.

Saskaņā ar iedzīvotāju vēstīto, elektrība Saulkrastos pazuda ap pulksten 18. "Pārstāja darboties kafejnīcas, veikali un auto uzpildes stacijas," klāsta Monika. Negaiss noklusis ap pulksten 22 vakarā, kad iedzīvotāji varēja doties ielās un novērtēt postījumus.

Ilgvars Pavlovskis par vētras sekām stāsta, ka nākamajā rītā visvairāk cietusi izskatījās Kāpu iela. Teju visas mājas bijušas zem kokiem un dažas automašīnas, koku skartas, salauztas uz pusēm. "Šķiet, ka tur bija gājusi pāri maksimālā fāze," teic Ilgvars. Tālāk "tornado līnija" esot gājusi gar šosejas malu, kur arī manāmi postījumu. "Video uzņemts, braucot no Saulkrastu centra gar šoseju, vēlāk Kāpu ielā," raksta Ilgvars.

Savukārt Monika Marija Messinga notikušo apraksta tēlaini - "sestdienas vētra pilnībā saplosījusi Saulkrastus." Sevišķi esot cietusi Inčupe un Pabaži. Visapkārt mētājušies koki. Koki izskatījušies gluži kā nopļauti. "Daudzi koki krita uz privātmājām un automašīnām. Šosejas joslas bija slēgtas kritušo koku dēļ. Liela traģēdija un daudz bojājumu," par notikušo teic Monika.

Līdzīgi postažu apraksta arī Gatis Buravcevs. Viņš svētdien, 13. augustā, iemūžinājis skatus Saulkrastos, Tallinas ielas un Celtnieku ielas apkārtnē.

Turpinājumā piedāvājam aplūkot vairākas galerijas, kurās Saulkrastu un novada iedzīvotāji iemūžinājuši vētras radīto postažu un atsūtījuši redakcijai.

Jau ziņots, ka vētras sagāzti koki sestdien pievakarē apturēja vilcienu satiksmi uz Saulkrastiem. Bojājumi tika novērsti un vilcienu kustība atjaunota tikai naktī uz svētdienu. Tāpat vētras dēļ bez elektrības palika tūkstošiem iedzīvotāju.

Vēja brāzmas Baltijas valstīs sasniedza pat 38 metru sekundē lielu ātrumu un tika novēroti pat sešus centimetrus lieli kuras graudi. Latvijas sociālo tīklu krusas attēlus var apskatīt šeit. Savukārt te redzamas brangā krusa Lietuvā.

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sniegto informāciju, aizvadītajās brīvdienās spēcīgā vēja un negaisa dēļ ugunsdzēsēji glābēji devās uz vairāk nekā 220 glābšanas darbu izsaukumos, kas saistīti ar vēja radītiem postījumiem. Vairākumā gadījumu izsaukumi saņemti par to, ka braucamajām ceļa daļām pāri pārkrituši koki. Saņemti arī izsaukumus par uz automobiļiem kritušiem kokiem. Tāpat koki gāzušies ēku tuvumā vai arī uz ēkām, kā arī elektrības vai apgaismes vadiem.

Vislielākos postījumus spēcīgais vējš radīja tieši Rīgā un tās apkārtnē, no kurienes VUGD saņēma vairāk kā 100 izsaukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!