Foto: Ieva Grinberga
Īstenojot simtgades ieceri sakopt 500 kilometru garo Latvijas jūras piekrasti, vides aktīvisti 1. septembrī Kurzemes pludmalē starp citām drazām atraduši no Vācijas atpūstu kādas bankas 175 gadu jubilejas balonu. Notikušais raisījis rezonansi sabiedrībā, taču banka, uzklausot kritiku par dabas piesārņošanu Latvijā, komentāros ir gauži skopa.

No Vācijas atpūsto balonu ar bankas "Volksbank Hohenlohe eG" uzrakstu un vēstījumu par 175 gadu jubileju Grobiņās pludmalē uzgāja simtgades iniciatīvas "Piekrastes tīrrade" dalībnieki, starp kuriem arī Arturs Jansons. Pārnākot mājās un interneta dzīlēs meklējot informāciju par konkrēto banku, Arturs noskaidroja, ka "Volksbank Hohenlohe eG" šogad svin savu 175 gadu jubileju. Dzimšanas dienas pasākumi norit dažādās Vācijas pilsētās kopš janvāra un tajos gaisā palaiž īpašus jubilejas hēlija balonus.

Sašutumu par notikušo Jansons publiski paudis savā "Facebook" kontā, kur viņš kritizē bankas bezatbildību jubilejas svinībās gaisā palaižot un tūdaļ aizmirstot hēlija balonus. Arī telefonsarunā ar "Delfi" vides aktīvists akcentē, ka balons ir atkritums kā jebkurš cits vidē izsviests priekšmets. "No gumijas ražotais balons vidē sadalās aptuveni 50 gados. Tā sīkās daļas var apēst jūras un sauszemes dzīvnieki," kaitējumu video ieskicē Jansons. Viņš arī piebilst, ka turpat līdzās veselajam bankas balonam atrasts identisku balonu lentīšu saišķis.

Portālam "Delfi" diemžēl neizdevās telefoniski sazināties ar "Volksbank Hohenlohe eG". Arī bankai elektroniski "Facebook" nosūtītais lūgums komentēt jubilejas balonu radīto piesārņojumu Latvijā palicis bez atsaucības. Tiesa, banka publiski ir reaģējusi uz tai vērstajiem pārmetumiem par Latvijas dabas piesārņošanu. Savu nostāju tā paudusi "Facebook" oficiālajā kontā kā atbildi, reaģējot kritiku komentāros: "Ar lielu nožēlu lasām jūsu atsauksmes par iespējamām sekām, kādas mūsu gaisa baloni atstājuši uz jūsu vidi. Mēs uztveram tās ļoti nopietni un pateicamies par jūsu aizrādījumiem." Gluži vai identisku bankas atbildi elektroniskajā sarakstē "Facebook" saņēmis iniciatīvas grupas "Zero Waste Latvija" pārstāvis.

Apkopojot rezultātus un iespaidus par 1. septembrī paveikto Kurzemes piekrastē, Vides izglītības fonda un kampaņas "Mana jūra" īstenotā projekta "Piekrastes Tīrrade" pārstāve Sanita Rībena ziņo: talciniekus visvairāk pārsteidzis tieši milzīgais balonu skaits jūrmalā. Taču starp savāktajām drazām bijis arī televizors, ledusskapja durvis, bīstamie atkritumi, kā arī ļoti daudz riepu.

Pavisam 1. septembra tīrīšanas darbos Liepājā, Rucavā, Nīcā, Grobiņā un Pāvilostā piedalījušies 200 brīvprātīgie, kuri sakopuši 111 kilometrus garu jūras piekrasti. No jūrmalas aizvākti 134 plastmasas un 84 cita veida atkritumu maisi ar drazām. Nākamais posms ieplānots 8. septembrī, un par to vairāk var lasīt, kā arī tam pieteikties mājaslapā www.tirrade.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!