Foto: Jūrmalas dome
30. augustā Jūrmalas bērnudārzā "Bitīte" notikusi ārkārtas evakuācija. Šobrīd dārziņš ir slēgts, bet audzēkņus solīts pārvietot. Tomēr vecākiem joprojām nav skaidrs, kur un kad dārziņa gaitas atsāks viņu atvases, vēsta portāls "rus.delfi.lv".

Portāla "Delfi" lasītāja, kuras bērns apmeklēja "Bitīti" stāsta, ka par evakuāciju 30. augustā paziņots piepeši. "No rīta viss bija kā parasti, bērnus aizvedām uz dārziņu. Pa dienu piezvanīja un pateica, lai steidzami izņem atvases, jo notiek evakuācija," klāsta lasītāja.

Tai pat dienā Kauguru skolā notikusi vecāku sapulce, kur skaidroti dārziņa slēgšanas iemesli. Jūrmalas domes mājaslapā izvietotā informācija liecina, ka, "veicot izglītības iestāžu ēku tehnisko izpēti pirms jaunā mācību gada, pirmsskolas izglītības iestādē (PII) "Bitīte" konstatētas neatbilstības būvnormatīvos noteiktajām būtiskajām būvei izvirzītajām prasībām".

"rus.delfi.lv", atsaucoties uz raidījumu "Bez Tabu" raksta, ka jau pērn decembrī Jūrmalas dome zinājusi, ka dārziņā uzturēties nav droši.

Būvniecības valsts kontroles biroja būvniecības inspektora atzinums sagatavojis slēdzienu, kurā norādīti pārkāpumi saistībā ar ēkas mehāniskās stingrības un stabilitātes problēmām. Jūrmalas domei kā ēkas īpašniekam uzdeva veikt ēkas tehnisko apskati. Tomēr dome līgumu par padziļinātu konstrukcijas pārbaudi noslēgusi tikai piecus mēnešus vēlāk. Pārbaudes rezultātus saņēmusi tikai augusta vidū. Apsekošanā secināts, ka pazemes paneļi pagaidām ir apmierinošā stāvoklī, ja neņem vērā dažas novirzes no normas. Savukārt jumta pārseguma konstrukcijas ir neapmierinošā, kritiskā stāvoklī, tās neatbilst ugunsdrošības prasībām.

Patlaban bērnudārzs ir slēgts. Saskaņā ar lasītājas klāstīto, vecākiem solīts, ka dome parūpēsies par visiem bērniem.

"Bērnus nolemts sadalīt starp Kauguru un Mežmalas skolām. No sākuma teica, ka jāiet uz vienu skolu. Kad tur ierados pēc dokumentiem, pavēstīja, ka jādodas uz citu skolu un, ka dokumentus nosūtīs paši," par pieredzēto teic lasītāja. Viņai arī zināms, ka par spīti domes solījumiem māsas un brāļus nedalīt atsevišķās grupās, tas tomēr tiekot darīts. "Varat iedomāties, cik liels stress tas viss ir maziem bērniem? Citas telpas, citi audzinātāji," pauž lasītāja.

Tāpat lasītājai zināms, ka Kauguru skola bērnus gatava uzņemt, bet Mežmalas skola – nē. Gultiņas joprojām neesot pārvestas, telpas ožot pēc krāsas. "Izskanējusi informācija, ka skola bērnus varēs uzņemt tikai pēc divām nedēļām. Ko lai es saku savam darba devējam?" izmisumu neslēpj lasītāja.

Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Leite portālam "Delfi" pauž, ka Būvekspertu atzinumu par nepieciešamību bērnudārzā veikt kapitālo remontu, pašvaldība saņēma pagājušajā nedēļā. Par atzinumu pašvaldība informēja Būvniecības valsts kontroles biroju (BVKB). Savukārt biroja lēmumu par bērnudārza slēgšanu nekavējoties pašvaldība saņēma tikai trešdien, 30. augustā.

Tāpat Leite portālam "Delfi" norāda, ka pašvaldība ir atradusi visiem "Bitītes" audzēkņiem, 230 bērniem vietas tuvējās izglītības iestādēs Kauguros.

Visas izglītības iestādes, kuras turpmāk apmeklēs slēgtā bērnudārza audzēkņi, atrodas aptuveni 600 līz 800 metrus no "Bibītes".

"Gadījumos, ja brāļiem un māsām bijis cits uzvārds un viņi pārcelti uz dažādiem bērnudārziem, situācija labota, ja vecāki uz to vērsa uzmanību," pauž Leite un akcentē, ka ikviens vecāks individuāli ir informēts, ka par sev interesējošajiem jautājumiem ir jāvēršas pie bērnudārza vadītājas.

Saskaņā ar pašvaldības pausto, bērnu vecāki par bērnudārza stāvokli informēti vecāku sapulcē 29. augustā. Savukārt 30. augustā, kad pašvaldība saņēma BVKB lēmumu, visus vecākus bērnudārza darbinieki sazvanīja un informēja.

"Lielākajai daļai bērnu jau ir iespēja doties uz citu bērnudārzu, savukārt daļai, 65 bērniem, telpas būs iekārtotas nākamnedēļ. Bērnudārza vadītāja ir sazinājusies individuāli ar visiem vecākiem un par to informējusi," teic Leite. Daļai bērnu, kuriem telpas iekārto Mežmalas vidusskolā, 31. augustā un 1. septembrī jāpaliek mājās.

Pašvaldība aicina vecākus jautājumu vai neskaidrību gadījumā vērsties pie bērnudārza vadītājas vai pašvaldības Izglītības pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!