Foto: DELFI Aculiecinieks

Jelgava, topošais tilts pāri Driksas upei. 16.janvāra vakarā atgādātais pilons jau nākošā dienā ir uzstādīts savā vietā. Otrs pilons šeit tiks novietots pēc mēneša.

Pilons gājēju tiltam sver 34 tonnas un ir izgatavots SIA "Izoterms" Vangažos. Tā uzstādīšanai tika izmantots Baltijā lielākais autokrāns, kura pašmasa sastāda 140 tonnas (apmēram tikpat sver trīs kara tanki).

Gribētos arī nedaudz nokomentēt sabiedrisko viedokli par gājēju tilta būvniecību Jelgavā. Sabiedrībā valda trīs negatīvie jautājumi par tiltu, uz kuriem nav dotas precīzas atbildes, un tas rada baumu un klaču vilni.

(teksta turpinājums pēc fotogalerijas)


Pirmais jautājums - kādēļ pāri driskai ir jābūvē vēl viens tilts? Gājēju tilts būs turpinājums Driksas ielai, kuru plānots pilnībā pārveidot par gājēju ielu. Tilts tiek izbūvēts, lai gājēji mierīgi varētu pastaigāties un tiem netraucētu transports. Esošais tilts pāri Driksai ir smagi noslogots ar transportu un nav draudzīgs gājējiem. Īpaši lietainās dienās.

Otrais jautājums – vai naudu nevarēja iztērēt lietderīgāk? Kopējās projekta izmaksas sastāda gandrīz 6,2 milj. latu, un daudzi gribētu, lai šī nauda labāk nonāktu viņu personīgā kabatā. Protams, tas izklausās nedaudz komiski. Ja mēs šo summu sadalītu visim pilsētas iedzīvotājiem, tad katram sanāktu apmēram 100 Ls, no kuriem vēl būtu jānomaksā nodokļi. Nekāda īpaši lielā summa tā nav, bet, ja pašvaldība arī gribētu to naudu sadalīt starp iedzīvotājiem, tad viņa to vienkārši nevar izdarīt, jo likums to viņai liedz. Tāpēc pašvaldība pasūta projektu, kuru veic Latvijas uzņēmumi, kuri savukārt līdzekļus izmaksā algās strādniekiem, ka arī pasūta materiālus un pakalpojumus no citiem uzņēmumiem. Rezultātā nauda nonāk Latvijas ekonomikā un stimulē tās darbību. Vai tad tas nav forši?

Trešais jautājums (drīzāk viedoklis) - pateicoties korupcijai pašvaldībā, daļa naudas nonāk ZZS kasē. Šeit atkal stāsts no sērijas "viena tante teica". Ja šiem runātājiem ir konkrētie pierādījumi, tad viņiem jāgriežas KNAB, lai tas izmeklē šos faktus. Tikmēr, kamēr nav pierādījumu un tiesas lēmumu, runāt par korupciju ir nevietā. Šeit es negribu būt par advokātu ZZS vai kādai citai partijai, kuru darbība (vai bezdarbība) ir novedusi pie tā, ka sabiedrība viņas uzskata par kukuļu ņēmējiem.

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties un kļūstiet par DELFI Aculiecinieka autoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!