Foto: DELFI Aculiecinieks
Esmu iedzīvotājs no Gaujas Nacionālā parka teritorijas. Rakstu, jo tuvāko dienu laikā šajā valsts nozīmes dabas liegumā valstij piederošs uzņēmums "Sadales tīkli" plāno veikt apjomīgu koku izciršanu. Ap manu un vairāku kaimiņu zemes gabaliem un arī uz zemes, kas pieder valstij, ir atzīmēti dučiem veselīgi un zaļojoši koki, kas nolemti nozāģēšanai, raksta lasītājs Juris.

Šeit jāpiemin, ka Latvijas likumdevējs pat ir izdevis īpašu likumu, kurā noteikts, ko var un ko noteikti nevar darīt parka teritorijā. Pēc likuma "Par Gaujas nacionālo parku" parka teritorijā aizliegts bojāt vai iznīcināt īpaši aizsargājamos kokus, postīt putnu ligzdošanas vietas, skudru pūžņus un citu dzīvnieku dzīves vietas.

Aizliegts arī cērtot kokus un transportējot kokmateriālus bojāt pārējos kokus. Nezinu, vai kāds speciālists pētīja, kurš koks ir aizsargājams un kurš nē. Uzmērīšana un koku atzīmēšana notika dažu stundu laikā.

Zinu, ka par šo tematu vairāki žurnālisti jau vērsušies ar jautājumiem pie atbildīgajām iestādēm, bet pagaidām bez jebkāda rezultāta. Šobrīd katru reizi, kad netālu no mājām dzirdam smago auto skaņu, satrūkstamies, jo Sadales tīkli var būt klāt jebkurā brīdī.

Kaimiņi izlīdzēja arī ar atsevišķiem kadastra numuriem, lai vieglāk būtu saprotama teritorija, kur plānoti elektrolīniju paplašināšanas darbi.

42820100062 "Priedes"
42820090012 "Garozas"
42820080060 "Mežnoras"
42820090004 "Iņķi"

Cik zinu, par šo problēmu labi informēts ir arī dabas aizstāvis Arvīds Ulme. Ja atmiņa neviļ, arī kāds no Saeimas deputātiem savulaik aktīvi cīnijās ar Sadales tīkliem par grozījumiem likumos, kas ļautu viņiem ievērojami paplašināt teritorijas ap elektrolīnijām.

Neesmu "dulls" zaļais, kurš ķēdētos pie katra ciršanai paredzētā koka. Meža vide ir tāds pats organisms kā cilvēks. Un es ļoti labi saprotu, ka ir būtiski gatavoties ziemas sezonai, kad iespējams kāds no šiem kokiem varētu saraut vadus. Bet mums rodas jautājums, vai šī parka teritorijā tomēr nebūtu jāvalda stingrākai kārtībai? Kā fotogrāfijās labi redzams – tos divus vai trīs elektro vadus valsts sev piederošā Nacionālā parka teritorijā varētu ierakt zemē, nevis izvēlēties vienkāršāko pieeju un parka kokus brutāli nozāģēt. Absurdākais, ka beigu posmā elektro līnija pēc pēdējā transformatora ir jau ar sarautiem vadiem, kas novilkti uz mājām, kur vairs sen neviens nedzīvo. Un arī šajā posmā plānots kokus izcirst.

Saprotiet, ka brīdī, kad ir saskare ar valsts līmeņa smagsvariem kā Latvenergo un Sadales tīkli, es izvēlos tomēr palikt anonīms, jo mūsu saimniecība vēl cer atrast veidu kā saņemt no valsts šobrīd jau šķietami elitāru pakalpojumu – elektrovadu ievietošanu zemē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!