Foto: DELFI Aculiecinieks
27.oktobrī, plkst. 14.00, Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona (54.ITBN) karavīri Salacgrīvas novada Liepupes ciemā, izmantojot spridzināšanas metodi, demontēja novecojušo ūdenstorni. Jau krietnu laiku pirms pie torņa rosījās zemessargi un pulcējās vietējie iedzīvotāji. Ne katru dienu iespējams redzēt kā notiek spridzināšana!

Foto galerija

Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona (54.ITBN) komandieris majors Agris Purviņš bez īpaša satraukuma vada spridzināšanas sagatavošanās darbus „šis būs jau ceturtais tornis, kuru spridzinām. Īpaša satraukuma nav, esam visu jau iepriekš izplānojuši. Ūdenstorņa tvertnei vajadzētu iesēsties mīkstajā zemē turpat un arī apgaismojuma stabs netiks skarts.” Karavīri sola, ka arī turpat vien pāris metrus attālāk esošās siltumnīcas un iedzīvotāju ūdens mucas necietīs.

Salacgrīvas novada domes izpilddirektora palīgs Jānis Lipsbergs stāsta „Lēmumu, par ūdenstorņa demontāžu pieņēma novada dome, jo 1969.gadā celtais tornis ir gan fiziski, gan morāli novecojis. Tas ir izslēgts no ūdenssaimniecības objektu saraksta.”

Liepupes ciema ūdenstorņa demontāža ir viens no posmiem Liepupes ūdenssaimniecības projektā, kurš tiek realizēts ar ES līdzfinansējumu, šajā gadījumā finansētājs ir ERAF, finansējot 95% no projekta izmaksām. Realizējot projektu arī Liepupē iedzīvotāji saņems atdzelžotu ūdeni, ierīkos jaunus kanalizācijas izvadus un izbūvēs jaunas attīrīšanas ietaises. Līdz ar to par 90 % būs sakārtota ūdenssaimniecība Liepupē. Jānis Lipsbergs plāno novembra beigās parakstīt šī projekta pieņemšanas nodošanas aktus. „Ja laika apstākļi atļaus – pabeigsim visus darbus, ja nē – labiekārtošanas darbi būs jāatliek līdz pavasarim” teic J.Lipsbergs.

Sprādziens izskanēja kādu minūti pēc diviem, vecais, nedrošais ūdenstornis nogūlās spridzinātāju paredzētajā vietā nesabojājot neko. Par tā esamību šobrīd liecina vien palikusī būvgružu kaudze, bet arī tā drīz pazudīs, bet realizējot ūdenssaimniecības projektu, iedzīvotāji saņems tīru un atdzelžotu ūdeni.

Ziņu un foto galeriju iesūtīja Ilga Tiesnese.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!