Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītājiem Viktorijai un Helmutam svētdien, 5. februārī, Siguldā laimējis skatīt krāšņu Saules halo. Skaistie fotoattēli liecina, ka Siguldā izdevies fiksēt retāk skatāmo 46 grādu parhēliju, norāda Latvijas Astronomijas biedrībā.

Latvijas Astronomijas biedrības vadītājs Māris Krastiņš apliecina, ka nedēļas nogalē vairākās Latvijas vietās izveidojās labvēlīgi apstākļi kā Saules, tā arī Mēness halo vērojumiem.

"No Siguldas saņemtajos attēlos bez Saules halo redzami arī parhēliji, tautā saukti par Saules suņiem, no angļu sundogs,
kā arī par zenīta arka un tangentes arka," pastāstīja Krastiņš.

"Divos Siguldā iegūtajos attēlos, visdrīzāk, redzams ne tik bieži novērojamais 46 grādu halo," pauda Krastiņš.

46 grādu Saules halo tiek uzskatīts par retu un milzīgu atmosfērisku parādību. Tai ir milzīgs ārējais loks, kas plešas pāri debesīm.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Portāls "Delfi" iepriekš vēstījis, ka halo izraisa gaismas laušana ledus kristālos, kuri atrodas apmēram piecu līdz 10 kilometru augstumā. Halo vērojams kā ap Sauli, tā ap Mēnesi. Stiprā salā ledus kristāli gaisā var veidoties daudz tuvāk zemei. Tad tos mēdz tēlaini dēvēt par "dimanta putekļiem".

Savukārt "Delfi" lasītāja Kristīne Vītola aizvadītās nedēļas izskaņā dokumentējusi Mēness halo. Parādība fiksēta piektdien, 3. februārī, pulksten 22.07 Otaņķu pagastā.

Foto: DELFI Aculiecinieks
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!