Foto: Delfi Aculiecinieks/Leons Stiprais
Ik pa laikam "Delfi Aculiecinieks" reportāžu autori iesūta neparastas dabas parādības un notikumus, un šoreiz "Delfi" ilggadējais reportāžu autors Leons Stiprais Tukuma pusē ir iemūžinājis skaistu un neredzētu sudrabkrāsas pīli.

"Pārsteigums Tukuma pusē! Ezerā ieraudzīju neredzēti skaistu pīli, kas bija kopā ar meža pīles tēviņu. Ja nemaldos, tā krāšņā pīle varētu būt mandarīnpīle, bet, lai to apstiprina speciālisti. Somijā nācās redzēt līdzīgu pāri. Šeit kopā ar meža pīli bija brūna pīlīte, kurai bija balta krūtiņa. Tad biju liriski noskaņots. Reportāžu tolaik nosaucu "Pasaka par Haminas kara skolas kadeta pīli ," tā rakstīja "Delfi" aculiecinieks Leons Stiprais, kurš arī iemūžināja pīles Tukuma pusē.

"Delfi Aculiecinieks" komanda vērsās pie Latvijas Nacionālā dabas muzeja ornitologa Dmitrija Boiko, kurš aplūkoja lasītāja iesūtītās fotogrāfijas. "Tā noteikti nav mandarīnpīle, bet tā ir koku pīle, precīzāk, koku pīles tēviņš," papildina speciālists, "šo pīļu dzimtene ir Ziemeļamerika, bet Latvijā tā, visticamāk, audzēta nebrīvē. Iespējams, tā ir izmukusi no kādas privātkolekcijas, jo es šaubos, ka tā varētu veikt tik lielus attālumus."

Kā skaidro speciālists, šis ir īpatnis ar leicismu, pīle ir daļējs albīns, tās nokrāsa ir silver (sudrabkrāsa). Vaicāts par to, vai pīle uzskatāma par retumu, viņš norāda, ka pēdējos gados neviens par koku pīlēm nav ziņojis, vairāk ziņo par mandarīnpīlēm, jo īpaši Kuldīgas pusē. Ornitologs arī aplūkoja cenas internetā par koku pīļu pārīti – tās maksā, sākot no 600 ASV dolāriem.

Sūtiet savas reportāžas un par mēneša labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti no "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām e-pastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!